Nová hráz chrání Holasovice před povodní. Za rok se dočkají ještě jedné

Události v regionech: Nová hráz u Holasovic (zdroj: ČT24)

Povodí Odry dokončilo další z plánované padesátky protipovodňových opatření na horním toku řeky Opavy. U vesničky Loděnice v okrese Opava vyrostla 286 metrů dlouhá hráz suché nádrže. Stavba přišla na necelých 33 milionů korun a projekt byl financován ze státního rozpočtu.

„V roce 1997 byly nejvíce postiženy povodněmi dolní části obce Holasovice, které mají nejblíž k řece Opavě,“ vzpomíná na děsivě deštivé léto tamní starosta Václav Volný (BEZPP). „Padaly i baráky, padaly i části baráků, naštěstí ztráty na životech nebyly,“ dodává.

V Holasovicích žije přes třináct set obyvatel. Velká voda je ohrožovala pravidelně každé jaro. Teď jim pomohou protipovodňová opatření. „Tato hráz je schopná ochránit území místní části Loděnice a Holasovic až před stoletou vodou,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Sypaná hráz suché nádrže Loděnice je téměř pět a půl metru vysoká a 286 metrů dlouhá. Stavěla se bezmála dva roky. Bude regulovat průtok vody na malé říčce Lipinka. Je součástí souboru protipovodňových opatření, které staví Povodí Odry na horní Opavě. K nim patří i výstavba přehrady Nové Heřminovy.

Loni byly dokončeny dvě suché nádrže u Lichnova. Příští rok má přibýt další u Karlovic na Bruntálsku. „Příští rok začneme stavbu ochranné hráze, která ochrání obyvatele Holasovic od vody z řeky Opavy,“ předesílá další plány Povodí Odry Pagáč. „Těšíme se na to, až budeme chráněni tak, že další případné povodně nebo zvýšení hladiny nám už neuškodí,“ říká starosta Volný.