Amatérští hledači kovů jako pomocníci archeologů. Bez jejich přístrojů by některé cenné předměty nenašli

Archeologové chtějí ve větší míře spolupracovat s amatéry, kteří hledají historické předměty pomocí detektorů kovů. Podle průzkumu Akademie věd devadesát procent archeologů označilo detektoring jako věc, která se jejich práce naléhavě dotýká. O tématu odborníci diskutovali na brněnské konferenci Archeologie a veřejnost.

V Česku se detektoringu věnuje podle odhadů amatérsky zhruba třicet tisíc lidí. Ne vždy jsou jejich primárním zájmem archeologické nálezy, ale při provozování svého koníčku na ně narážejí velmi často.

„U většiny lidí se jedná o koníček, vzrušující trávení volného času. Profesionální jsou hledači v tom, že přístroje velmi dobře ovládají a orientují se v krajině,“ řekl Balász Komoróczny z Archeologického ústavu AV ČR.

V Česku funguje podle Balásze Komorócznyho řada regionálních archeologických pracovišť, která už s amatérskými hledači spolupracují. Jejich počet by se ale mohl rozšířit. „V různých regionech je spolupráce různě rozvinutá. Je velmi důležité vědět, že archeologické nálezy jsou po celém našem území a je vyloženě škodlivé je vozit například z Ostravska na Chebsko. Pak jsou vytrženy z kulturního a historického kontextu,“ vysvětlil Balász Komoróczny.

Dobře proškolení hledači nenacházejí jen kovové předměty. „Jsou to nejen zbraně, nástroje, šperky, mince, ale i drobné keramické fragmenty. Školený detektorář si všímá i všeho kolem,“ řekl Balász Komoróczny.

Pravidla o oznámení nálezu platí pro každého, kdo najde historicky cenný předmět. Měl by nález ohlásit archeologické instituci nebo obci. Archeologické nálezy jsou vlastnictví státu, nálezce si je nechat nemůže.