Olomouc i Přerov mají primátory, oba jsou z hnutí ANO

Primátorem Olomouce v pondělí zastupitelé zvolili lídra vítězného hnutí ANO Miroslava Žbánka. Ten vystřídal Antonína Staňka (ČSSD), který je ministrem kultury v Babišově vládě. V pondělí se sešli zastupitelé i v nedalekém Přerově, tam zvolili do čela magistrátu Petra Měřínského (ANO).

Koalici v Olomouci po říjnových volbách vytvořilo ANO společně s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně. Nová koalice se podle Žbánka bude snažit hlavně při strategickém rozvoji města navázat na práci svých předchůdců. „Nabízíme spolupráci všem, kteří o problémech nechtějí pouze mluvit, ale skutečně se jimi zabývat,“ řekl po svém zvolení Žbánek. Programové prohlášení koalice zveřejní do konce ledna příštího roku. 

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Olomouce čtyřkoalice disponuje většinou 26 hlasů. Pro Žbánka v pondělí při volbě primátora hlasovalo 31 zastupitelů, deset jich bylo proti a čtyři se zdrželi. 

Podle koaliční smlouvy bude mít vítězné ANO v jedenáctičlenné radě pět míst, ODS tři, KDU-ČSL dva a hnutí spOLečně jedno. Náměstky primátora se stanou Martin Major (ODS) Matouš Pelikán (KDU-ČSL), Pavel Hekela (spOLečně), Karel Konečný (ANO), Markéta Záleská (ODS) a Eva Kolářová (ANO).

Neuvolněnými radními budou Miloslav Tichý (ANO), Milan Feranec (ANO), Jan Holpuch (ODS) a Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). Hnutí ANO vyhrálo v Olomouci i minulé komunální volby, tehdy ale skončilo v opozici.  

Žbánek plánuje modernizaci města

Žbánek si v pondělí složení koalice pochvaloval. „Setkávali jsme se už při přípravě koaličního projektu a mohu konstatovat, že tak dělná a přátelská atmosféra, která mezi námi panovala, mě až příjemně zaskočila. Věřím, že nám vydrží po celé čtyři roky a výsledky své práce budeme přínosem pro toto město,“ uvedl.

Z koaliční smlouvy vyplývá, že nová koalice mezi své priority zařadila udržitelné úvěrové zatížení a postupné snižování dluhu města v závislosti na investicích, zjednodušení a větší transparentnost grantové politiky radnice, úpravu tarifní politiky MHD a koncepci parkování. 

Dále jsou prioritami personální a technické posílení městské policie i nahrazení starého zimního stadionu moderní víceúčelovou halou s využitím státní podpory, případně zajištění jeho nezbytné opravy z vlastních zdrojů města.

Podle Žbánka je třeba modernizovat město a zlepšit systém jeho řízení. Za největší problém Olomouce Žbánek považuje podfinancovanou infrastrukturu při současném zadlužení města. 

Primátorem Přerova Petr Měřínský

Petr Měřínský ve funkci přerovského primátora vystřídal čtyřiasedmdesátiletého Vladimíra Puchalského ze Společně pro Přerov, který již nekandidoval. Na ustavujícím jednání získal nejtěsnější podporu 18 ze 35 zastupitelů. 

Primátor Měřínský byl zvolen veřejně, návrh opozice na tajnou volbu neprošel. „Je to pro mne obrovská čest a odpovědnost, doufám, že se mi podaří naplnit všechna očekávání. Doufám, že budu funkci zastávat tak dobře jako můj předchůdce,“ uvedl po volbě Měřínský. 

Náměstkyní primátora za ANO byla zvolena Hana Mazochová, která bude mít na starosti  ekonomiku, řízení projektů a investice. Za ODS byli do funkcí náměstků zvoleni Michal Zácha, který bude mít na starosti majetek, a Petr Kouba, který dostane školství. Zvolen byl již také pátý uvolněný člen rady, radní Tomáš Navrátil za hnutí ANO. Jeho uvolněná funkce je novinkou ve složení rady. Navrátil bude uvolněným radním pro koordinaci rozsáhlých dopravních staveb, které město v příštích letech čekají.

Koalici v Přerově po říjnových volbách vytvořilo ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V zastupitelstvu má koalice těsnou většinu 18 hlasů.