Rodící se opavská koalice převrací dosavadní plány radnice naruby. Neprodá ani fotbalový klub

Nově se rodící koaliční zastupitelstvo opavské radnice zřejmě zastaví některé projekty, které zahájilo odcházející vedení města. Ukončit chce například prodej opavského fotbalového klubu. Předpokládaný investor, který by měl odkoupit dvě třetiny klubu, není podle pravděpodobného příštího vedení města věrohodný.

Počátkem října současní zastupitelé ještě před komunálními volbami na mimořádném zasedání schválili prodej většinového podílu ve fotbalovém klubu Slezský FC dubajské společnosti Group Privee & Cie Limited. Ta měla zaplatit za dvě třetiny akcií 50 milionů korun. Je to přibližně o 25 milionů více, než podíl ocenil soudní znalec. Společnost nyní vlastní Čech Martin Groh, na kterého je vedeno několik exekucí.

Podle Tomáše Navrátila (ANO), kandidáta na opavského primátora, zastupitelé sice schválili prodej klubu, avšak peníze, které měly být složeny na účet města, dosud nedorazily. Zájemce se tak podle něj stal pro Opavu nedůvěryhodným. 

Projektů, které se nové koalici nelíbí, je ale více. „Měl by se změnit plán, který se zaměřuje na Dukelská kasárna, či na bytový dům na Horním náměstí,“ zjistil redaktor České televize Pavel Habram.

Prostor kasáren zůstává sice i nadále určen pro stavbu bytových domů, kterých je v Opavě nedostatek. Nemá je však stavět některý z městem vybraných developerů, avšak mělo by je podle zjištění České televize vybudovat samo město. Část mají tvořit startovací byty pro mladé.

Nájemníci zůstanou ve svých bytech

Nemá se ani realizovat projekt rezidenčního bydlení v domě na Horním náměstí. Radnice dříve trvala na plánu objekt kompletně přestavět, přičemž chtěla všechny současné nájemníky vystěhovat. Dům se má nyní podle kandidátů na nové opavské zastupitele pouze zateplovat, současní nájemníci se údajně nebudou muset stěhovat pryč.

„Do šuplíků míří i plán na nový krytý bazén. Plánuje se oprava stávajícího, dočkat by se měl i přístavby,“ dodal Pavel Habram.

Rekonstrukce se má naopak dočkat zimní stadion. Do čela města by se nová koalice měla postavit po listopadovém zastupitestvu.

V Opavě sestaví koalici ANO, KDU-ČSL, Strana zelených, Piráti & Opavané a Občané městských částí Opavy. Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby, do čela města navrhuje Tomáše Navrátila, který má na pozici vystřídat sociálního demokrata Radima Křupalu.

Sestavená koalice bude mít v devětatřicetičlenném zastupitelstvu dvaadvacet křesel. Hnutí ANO dostalo v letošních volbách 22,02 procenta hlasů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít deset mandátů.

Na druhém místě skončila s 13,96 procenta hlasů koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků, která bude mít šest křesel. Třetí byli Piráti & Opavané s 10,99 procenta hlasů a pěti mandáty. Voleb se zúčastnilo 38,46 procenta voličů.