Primátorem Opavy se stane Tomáš Navrátil z ANO. Město se dohodlo na vítězné koalici

V Opavě  sestaví koalici ANO, KDU-ČSL, Strana zelených, Piráti & Opavané a Občané městských částí Opavy. Primátorem se stane Tomáš Navrátil z ANO, které vyhrálo komunální volby. V čele města vystřídá sociálního demokrata Radima Křupalu.

Strany podepsaly memorandum zaručující spolupráci a ukončení vyjednávání v neděli. Koaliční smlouvu chtějí podepsat v úterý.

„V neděli jsme podepsali memorandum o spolupráci ANO a dalších čtyř subjektů. Shodli jsme se i na personálním obsazení rady i na počtech jednotlivých křesel,“ uvedl Navrátil. Blíže zatím dohodu nechtěl specifikovat. Uvedl jen, že existuje shoda na tom, aby se stal primátorem, přestože jako jednička vedl kandidátku ANO do voleb Igor Hendrych. Už během kampaně ANO tvrdilo, že kandidátem na primátora bude právě Navrátil.

V zastupitelstvu budou mít 22 křesel

Sestavená koalice bude mít v devětatřicetičlenném zastupitelstvu dvaadvacet křesel. Hnutí ANO dostalo v letošních volbách 22,02 procenta hlasů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít deset mandátů.

Na druhém místě skončila s 13,96 procenta hlasů koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků, která bude mít šest křesel. Třetí byli Piráti & Opavané s 10,99 procenta hlasů a pěti mandáty. Voleb se zúčastnilo 38,46 procenta voličů.

Do zastupitelstva se dostalo deset ze 14 kandidujících subjektů. Čtyři křesla budou mít sociální demokraté, kteří dostali 8,73 procenta hlasů. Po třech křeslech připadne Změně pro Opavu, jíž dali voliči 7,59 procenta, a Občanům městských částí Opavy, kteří dostali 6,99 procenta hlasů. Po dvou mandátech budou mít čtyři politické subjekty: KDU-ČSL s 6,13 procenta hlasů, SPD s 5,88 procenta, Zelená pro Opavu + Strana zelených s 5,75 procenta a KSČM s 5,7 procenta hlasů. 

Opavu dosud vedla koalice ČSSD, KDU-ČSL a Změny pro Opavu. Po volbách v roce 2014 sestavilo původní koalici hnutí ANO se Změnou pro Opavu, KDU-ČSL, ODS a SNK Starosty. Opavská organizace hnutí ANO se pak ale rozpadla a novou koalici sestavila ČSSD.

Současný primátor Radim Křupala (ČSSD) již dříve řekl, že výsledek je zklamáním. „V rámci toho tříletého působení jsem si myslel, že jsme dokázali, že jsme schopni Opavu někam vést. Hodně věcí se podařilo. Tak jsme překvapeni, čekali jsme lepší výsledek,“ dodal.