Dům v centru Opavy má projít rekonstrukcí. Nájemníci se bouří, město je chce vystěhovat

Situace kolem městského bytového domu na Horním náměstí v Opavě se po roce opět vyostřuje. Radnice trvá na plánu objekt kompletně přestavět a všechny současné nájemníky chce vystěhovat.

Zástupci města podle zjištění České televize nabízejí stávajícím nájemníkům rekonstruované byty v centru města. Primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD) jedná postupně se všemi nájemníky. Zatím se mu podařilo přesvědčit pouhých šest, kteří s vystěhováním souhlasí. 

Většina z obyvatel městského domu s pěti desítkami bytů je tak proti. Podle Jany Vavrečkové, která v nemovitosti žije, lidé investovali nemalé částky do oprav bytů a ty jim už nikdo nevrátí. I proto se odmítají vystěhovat.

Na radnici proto v nedávné době zamířila petice nespokojených nájemníků s 600 podpisy, lidé se obrátili také na hejtmana a ombudsmanku. Ti ale nemohou zasahovat do vnitřních záležitostí statutárního města. Petitenti chtějí podat další stížnost, tentokrát má zamířit na ministerstvo vnitra.

Bytů má být méně a nebudou už sociální

Kauza bytového domu v centru Opavy trvá už několik let. Původně se měl objekt pouze zateplit a měla v něm být vyměněna okna. Město pak ale přišlo s návrhem jeho přestavby a lepšího začlenění do historického centra.

Z panelového domu z roku 1967 by se měl stát dům s 35 čtyřpokojovými byty. Nyní je v něm 52 bytů, jsou menší a fungují jako sociální bydlení. To by se podle primátora Křupaly mělo změnit.

Stavět by se mělo v roce 2020. Do té doby chce město získat všechna potřebná povolení a zajistit přestěhování nájemníků do jiných městských bytů. Už nyní úředníci obyvatelům panelového domu přednostně nabízejí uvolněné a rekonstruované byty v jiných lokalitách.

„Předpokládáme, že do dvou let by objekt měl být prázdný. Stěhování obyvatel je jediné minus projektu. Budeme muset všechny přesvědčit,“ řekl již dříve primátor.

Loni vedení Opavy počítalo i s variantou, že se po rekonstrukci byty rozprodají a město tak investované peníze získá zpět. Možností podle primátora mělo být i zvýšení nájemného.