Přerov by mohla vést koalice ANO, ODS a lidovců s TOP 09. Primátora si nárokuje vítězné ANO

V Přerově se po komunálních volbách rýsuje koalice vítězného hnutí ANO s ODS, která skončila na druhém místě, a s koalicí KDU-ČSL a TOP 09. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu by tak získali těsnou většinu 18 mandátů. Vítězné hnutí ANO si v rámci vyjednávání nárokuje pro svého lídra Petra Měřínského post primátora. Potvrdil to Petr Vrána z vyjednávacího týmu.

Zástupci hnutí ANO se začali s možnými povolebními partnery setkávat už v sobotu odpoledne a schůzky pokračovaly také v neděli. „Jednali jsme už téměř se všemi subjekty. Nyní jsme vyjednávání zúžili na vyjednávání subjektů ANO, ODS a sdružení KDU-ČSL a TOP 09. Budeme řešit posty, personální věci, na mnoha věcech ještě není shoda,“ uvedl Vrána.

ANO získalo 24,3 procenta hlasů a deset mandátů. Druhá skončila ODS s 15,2 procenta a šesti mandáty. Koalice lidovců a TOP 09 by do vedení města přispěla dvěma mandáty. Podle lídra ODS Michala Záchy vzešel tento projekt v neděli večer z řady jednání.

Jsme na začátku. Uvidíme, zda to bude životaschopné, zda najdeme shodu, domluvíme se na personách. Co se týká počtu mandátů, je to křehké.
Michal Zácha
lídr přerovské ODS

Vrána zatím k nárokům hnutí a počtu křesel v jedenáctičlenné radě nechtěl říct nic bližšího. „Jednání budou ještě dnes a v úterý pokračovat. Své požadavky jsme ještě neřekli svým koaličním partnerům, takže to chceme říci první jim,“ doplnil Vrána. 

Do zastupitelstva se probojovalo i sdružení Společně pro Přerov s 11,47 procenta hlasů, které dosud radnici vládlo a mělo i primátora. Do voleb šlo společně s Piráty a získalo čtyři mandáty. Čtvrté skončilo sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, které získalo 10,81 procenta hlasů a čtyři mandáty a které bylo v minulém období součástí koalice. I s těmi hnutí ANO jednalo, na podobě koalice už se zřejmě podílet nebudou.

„Je smutné, že se to dozvídám od novinářů, že naši dopolední partneři neměli odvahu nám to sdělit. Na druhou stranu si aspoň vydechneme, v opozici budeme tvrdí, věcní a konečně nebudeme muset přehlížet chyby náměstků za ANO,“ řekl lídr Společně pro Přerov Jan Horký.

Do opozice se v případě dohodnutí koalice dostanou kromě Prosperity a Společně pro Přerov také komunisté, kteří získali za 9,33 procenta hlasů čtyři zastupitele. Šestá je SPD se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadilo hnutí STAN se dvěma zastupiteli. Voleb se účastnilo 38,95 procenta voličů.

Před čtyřmi lety získalo ANO 21,99 procenta voličů a devět mandátů, primátora ale nakonec přenechalo Společně pro Přerov, které získalo osm mandátů za 20,07 procenta hlasů. Koalici tvořilo Společně pro Přerov s hnutím ANO, Nezávislými a se sdružením Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Koalice se nakonec rozpadla, když smlouvu vypověděli Nezávislí a Prosperita.