David Vodrážka z ODS bude popáté starostou Prahy 13. Dohodl se s ANO, lidovci a STAN

V Praze 13 podepsaly koaliční smlouvu ODS, ANO a koalice KDU-ČSL a STAN. Starostou bude David Vodrážka z ODS, který stojí v čele městské části už od roku 2002. Vyjednávací týmy stran se domluvily i na podobě koaliční smlouvy. Do opozice odejde koalice Zelení a Piráti a také TOP 09.

„Máme smlouvu podepsanou a jsme domluveni. Starostou budu já. Další podrobnosti bych ale nyní nerad sděloval,“ řekl Vodrážka. Koalice bude mít s 21 zastupiteli v pětatřicetičlenném zastupitelstvu většinu. 

Volby v Praze 13 vyhrála se ziskem 30,9 procenta ODS, která má 13 mandátů, o čtyři více než dosud. Druzí skončili Zelení a Piráti pro 13 s 25,1 procenta a 11 mandáty a třetí ANO se ziskem 12,8 procenta a pěti zastupiteli. Po třech křeslech v zastupitelstvu dostala TOP 09 a koalice KDU-ČSL a STAN.

Před čtyřmi lety v této městské části vyhrála také ODS, tehdy s 20 procenty hlasů. Následovaly ANO, TOP 09, koalice Zelených a Pirátů, ČSSD a KSČM. Koalici pak sestavily ODS, ANO a ČSSD, starostou byl Vodrážka. I tato koalice se opírala o 21 hlasů v zastupitelstvu. 

Praha 13 se nachází na západě metropole, zahrnuje převážně sídliště Jihozápadní Město a nově vznikající administrativní a obytnou čtvrť Západní Město. Zahrnuje většinu katastru Stodůlek a menší části Jinonic, Třebonic a Řeporyjí. Praha 13 je jednou z nejrychleji se rozvíjejících částí města, nyní tam žije téměř 63 tisíc obyvatel.