V Ostravě končí první etapa rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona. Stála 150 milionů korun

Divadlo Jiřího Myrona v Ostravě otevře tento týden novou komorní scénu. Divadlo 12 s malým jevištěm a barem začne hrát v neděli 16. září. Kromě komorních činoherních inscenací se stane domovem pro experimentální projekty všech souborů.

Ostravská scéna tak dokončuje první etapu své rekonstrukce, která vyjde na více než 150 milionů korun. Divadlo je od září v běžném provozu. Jeho komorní scéna zvaná Divadlo „12“ nabízí kapacitu pro 60 diváků, řekla mluvčí Národního divadla moravskoslezského (NDM) Šárka Swiderová, které je největším profesionálním divadlem v kraji. Tvoří jej dvě scény – Divadlo Antonína Dvořáka a právě Divadlo Jiřího Myrona.

Podle ředitele NDM Jiřího Nekvasila nová scéna nabídne divákům intimní atmosféru a jedinečný kontakt mezi hercem a divákem. „Přesuneme tam komorní činoherní inscenace hrané dosud ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka. A v blízké budoucnosti tam vedle činohry dostanou jedinečný prostor pro své komorní a experimentální projekty i další soubory NDM – opera, opereta a muzikál, a časem i balet,“ uvedl Nekvasil.

Práce první etapy finišují, ale my už připravujeme další fázi rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona. Bude se týkat hlediště, jeviště a revitalizace dvora areálu. Hotovu již máme projektovou dokumentaci na modernizaci jevištních technologií, které jsou po více než 30 letech za hranicí životnosti.
Jiří Nekvasil
ředitel NDM

Vedle vstupu na novou scénu, v místě, kde se dříve prodávaly vstupenky, bude otevřen nový divadelní bar Ve dvanáctce. Novou náplň budou mít i prostory bývalého řeznictví v Milíčově ulici, kde vznikne Ateliér při NDM zaměřený na práci s dětmi a dalšími příznivci divadla. Modernizace počítá se vznikem podkrovní zkušebny orchestru souboru opereta a muzikál a novým baletním sálem. Chybět nebudou pokoje hotelového typu pro hostující umělce.

Brány otevřelo na konci 19. století

Divadlo Jiřího Myrona bylo původně otevřeno jako český Národní dům v roce 1894 a je nejstarší kulturní stavbou v Ostravě. „V nové podobě tam nyní vracíme některým prostorám původní funkci. V přízemí v čísle 14 bude denní kavárna, kam budeme vcházet novou pasáží a kde bude rovněž nově umístěn předprodej divadla. V patře vzniká v místě původního společenského sálu nový slavnostní sál určený pro koncerty a jiné kulturní a společenské aktivity,“ řekl ředitel. Už na podzim bude mít komplex budov novou fasádu a na původní místo se vrátí i nápis Národní dům.

„Náš projekt posune technologické vybavení divadla o několik stupňů výše, blíže k nárokům a očekáváním diváka 21. století, a umožní daleko větší variabilitu scénických proměn,“ uzavřel.

V plánu je i velká zkušebna a studiová scéna pro 250 diváků, které ale vzniknou v jednom z bývalých výstavních pavilonů na výstavišti Černá louka. Divadlo Jiřího Myrona má největší jeviště v Moravskoslezském kraji a je zároveň jedním z největších divadel v České republice.