Každý kandidát sám za sebe. V Kateřinicích mají stejný počet „partají“ jako v Praze

Události v regionech: Kateřinický volební systém inspiroval i okolní obce (zdroj: ČT24)

Nejvyšší počet kandidátek pro nadcházející komunální volby je – docela přirozeně – v největším městě, tedy v Praze. Stejný počet subjektů, 29, však kandiduje i v obci Kateřinice. Stejný je ovšem v obci nedaleko Vsetína i počet kandidátů. Každý tak bojuje čistě sám za sebe. A nikoli poprvé.

Kateřinice se na mapě rozhodně neztratí, chlubí se například výrobou puků, souborem hry na zvonky a také volebním systémem, který zároveň postavil letos obec po bok Prahy do pozice obce s nejvyšším počtem kandidujících subjektů.

Funguje to tak již od komunálních voleb v roce 2002. „Je to nejspravedlivější systém, nikdo není zvýhodněný,“ domnívá se bývalý starosta Jaroslav Děckuláček.

Obyvatelé si pochvalují, že díky tomu, že každý politik kandiduje čistě sám za sebe, nehrozí, že by se do zastupitelstva nakonec dostal i někdo, koho tam lidé nechtějí. Že by se někdo „schoval“ za populárním lídrem či chytlavým názvem politické strany.

„Svědčí to o vysoké personalizaci. Lidé nevolí anonymní sdružení, ale od počátku volí jednotlivé osoby,“ shrnul politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Jakub Šedo.

Kateřinice, kde unikátní volební systém vzešel z nepsané dohody místních obyvatel, i inspirují. Podobným způsobem se uskuteční volby i v několika menších obcích v okolí. Již dříve vyzkoušeli model, kdy kandiduje každý sám za sebe, v Hošťálkové a nově se přidali i v Oznici a Jarcové.