V kauze kampeličky Unibon, která údajně přišla o 120 milionů korun, byl obžalován další manažer

Státní zástupkyně podala žalobu na dalšího manažera spojeného se zkrachovalým spořitelním a úvěrovým družstvem Unibon. Podle zjištění České televize jde už o desátého obžalovaného spojeného s ostravským podnikatelem Danešem Zátorským, který měl mimo jiné v družstvu obchodní podíl.

Žalobce manažera viní z toho, že společně se svými spolupracovníky záložnu připravil o 120 milionů korun. Spořitelnímu a úvěrovému družstvu Unibon v roce 2012 Česká národní banka odebrala licenci kvůli neprůhlednému hospodaření.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky se v případě nové obžaloby jedná opět o pokus o podvod. „V pořadí desátým obžalovaným je manažer společnosti, která dostala úvěr ve spořitelním družstvu. Podle žalobkyně firma patřila mezi klienty Unibonu, kteří úvěr nemuseli splácet. A kampelička dluh údajně ani nepožadovala vracet,“ dodal Loučka.

Společnosti měly být personálně propojené s hlavním aktérem kauzy Danešem Zátorským. Právě firmy, které ovládal, dostávaly z kampeličky peníze na provoz. Naprostou většinu ale neměly podle obvinění vrátit.

Kauza "Zátorský"

„Celkem mělo jít o více než 120 milionů korun. Zátorský byl v záložně vedoucím úvěrové komise, k tomu ovládal firmy s miliardovými obraty – například opravnu letadel v Mošnově nebo VOKD,“ dodal Loučka s tím, že jak Zátorský, tak další obžalovaní jakoukoliv vinu odmítají.

Rozsudek v kauze údajně vytunelované družstevní záložny by mohl podle zjištění ČT padnout do konce tohoto roku.

Zátorský vedl řadu firem. Obrat činil miliardy

Zátorský stál v čele mnoha firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air – Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. 

Záložna Unibon spravovala vklady přibližně čtyř tisíc čtyř set klientů v celkovém objemu přes dvě miliardy korun.

Zátorský byl v roce 2016 zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu a předtím vydaného příkazu k zadržení podezřelého. Polské úřady ho následně předaly české policii