V Hranicích na Přerovsku vyhořel elektrobus. Škoda se vyšplhala na 10 milionů korun

Škody za deset milionů korun způsobil v neděli požár autobusu MHD na elektrický pohon v Hranicích na Přerovsku. Nikdo nebyl zraněn, příčina požáru zatím není známa, oznámil mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Až několik měsíců potrvá podle hasičů zjišťování příčin nedělního požáru elektrobusu v Hranicích na Přerovsku. Ohořelý vrak v pondělí ohledávali vyšetřovatelé, na místě spolupracovali také s policejními experty.  Autobus jel bez cestujících a řidič stihl včas vystoupit. 

Podle hasičů jde o ojedinělý požár. „Vzhledem k tomu, že šlo s největší pravděpodobností o první požár elektrobusu v České republice a vzhledem k vysoké škodě, která při tom vznikla, spolupracovali dnes vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru s odborníky z odboru kriminalistické techniky a expertíz policie z Frýdku - Místku,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. 

Vyšetřovatel s experty společně ohledali ohořelý vrak autobusu a dohodli se na dalším postupu za účasti odborníků z Technického ústavu požární ochrany Praha. 

Vzhledem k ojedinělosti případu očekáváme výsledky šetření v řádech několika měsíců.
Vladimíra Hacsiková
mluvčí hasičů

K požáru elektrobusu vyjížděli hasiči vpodvečer do ulice Třída 1. máje. „Dle prvotních informací z tísňových hovorů došlo k zahoření ve střešní části,“ sdělil Hošák. Řidič, který byl v té době v autobusu sám, jakmile zpozoroval oheň, zajel podle mluvčího bezpečně ke krajnici a včas vystoupil.

Když k autobusu přijeli první hasiči, byl už celý vůz v plamenech. „Hasičům se po několika minutách podařilo požár lokalizovat. Následující hodinu pokračovali v dohašování a celkovém úklidu po požáru,“ uvedl mluvčí. „Co stojí za příčinou vzniku požáru, bude předmětem dalšího šetření,“ doplnil.

Elektřinou bojují se znečištěním

Šestice elektrobusů byla v Hranicích nasazena na linkách MHD nedávno, teprve loni na podzim. Důvodem byla snaha o zlepšení kvality ovzduší. Hranice se tak podle zástupců radnice stávají prvním městem v zemi, které u městské hromadné dopravy kompletně přejde na elektropohon. Provozovatelem MHD v Hranicích je dlouhodobě společnost ČSAD Frýdek-Místek, se kterou město nedávno podepsalo nový desetiletý kontrakt.

V Hranicích je dlouhodobě znečištěné ovzduší. Město se problém snaží kromě čištění ulic řešit také rozsáhlou obnovou a výsadbou zeleně. Vybudovalo i nový on-line monitorovací systém, díky kterému mohou lidé sledovat kvalitu ovzduší ve městě na internetu.

Podle zástupců radnice se na zvýšené prašnosti v Hranicích podílí zejména automobilová doprava, malé zdroje znečištění ovzduší, jako je vytápění domů, velké průmyslové podniky i vzdálené zdroje například z Ostravska.