Otravu 57 lidí v Hradci mohl způsobit stafylokok. Bistro nevylučuje chybu ani sabotáž

Lékaři hradecké fakultní nemocnice ošetřili celkem 57 lidí, kteří se v posledních dnech přiotrávili jídlem z provozovny rychlého občerstvení Maxim v centru Hradce Králové. Většina z nich už je doma, nikdo nebyl v ohrožení života. Podle nemocnice mohl být za otravou toxin produkovaný zlatým stafylokokem, šlo tak o běžnou otravu zkaženým či špatně připraveným jídlem. Bistro se za situaci omluvilo, čeká ale na výsledky prošetřování. Mohlo prý jít jak o chybu, tak i o úmyslnou sabotáž. Případ už vyšetřují policisté jako trestný čin.

„Vyšplhalo se to na 57, někteří byli ošetřeni ambulantně. Přiblížili jsme se 60, tedy předpokládanému počtu vydaných jídel,“ řekl ve středu ráno lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. 

„Dva pacienti mají k tomu přidružené choroby. Kromě nich půjdou do čtvrtka domů asi všichni,“ upřesnil odpoledne. Ráno nemocnice hlásila, že eviduje na infekčním oddělení 18 lidí s potížemi a devět jich v péči lékařů zůstane.

Podle zjištění nemocnice mohl být za otravou desítek převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. „U šesti lidí, kteří přišli jako jedni z prvních, se ukázalo, že problémy mají způsobené zlatým stafylokokem. Výsledky nejsou hned, chvíli to trvá. Stačí malá dávka toxinu a tělo na to reaguje průjmem, zvracením a dalšími problémy. Nikdo v ohrožení života není,“ uvedl Tušl.

Hradecká fakultní nemocnice přijala 57 přiotrávených lidí
Zdroj: ČT24

Mluvčí místní záchranné služby, která přiotrávené do nemocnice odvážela, podotkl, že ve své kariéře podobně rozsáhlou otravu jídlem nezažil. Prvních šest lidí s podezřením na otravu se objevilo už v pondělí, následující den už jich byly desítky. Hygienici po upozornění nemocnice na značný příliv lidí s potížemi prodejnu v úterý odpoledne uzavřeli.

Jídlo připravujeme z čerstvého masa, tvrdí prodejna

Lidé se přiotrávili v provozovně rychlého občerstvení Maxim v ulici V Kopečku v centru Hradce Králové. Ta se přitom chlubí tím, že jako jediná ve městě připravuje gyros ve vlastní provozovně a nepoužívá mražené polotovary ani umělé konzervanty. 

Firma ve středu rozeslala prohlášení, že ji situace mrzí. „Dokud nebude uzavřené šetření hygieny, co, jak a kdy se do jídla dostalo, je těžké se vyjadřovat. Všechny varianty jsou otevřené. Chyba může být u nás, ale může být i u našeho dodavatele, úplně nelze vyloučit ani sabotáž. Paradoxní je, že na rozdíl od skoro všech ostatních, my naše produkty připravujeme z čerstvého masa. Žádné jiné hygienické závady v naší provozovně nejsou,“ uvedli.

Lidé se přiotrávili v občerstvení Maxim
Zdroj: ČT24

„Při kontrole jsme odebrali vzorky pokrmů, které jsou nyní v laboratořích, budou se hledat bakterie, ale i bakteriální toxiny, které byly velice pravděpodobně příčinou zdravotních obtíží. Výsledky můžeme očekávat v řádu dní. Zároveň byli i zaměstnanci bistra odesláni k lékařskému vyšetření,“ řekla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Případem už se zabývají také královéhradečtí policisté, kteří spolupracují s hygieniky a lékaři. Případ vyšetřují jako jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. „Na základě dosud zjištěných informací jsme v dané věci zahájili úkony trestního řízení,“ uvedl mluvčí policie Jan Čížkovský.    

Podobné případy jsou v Česku poměrně vzácné, ale stávají se. Například před čtyřmi lety se přiotrávilo jídlem v centru Prahy přes 30 italských studentů. Také oni byli několik hodin hospitalizováni se zvracením a střevními potížemi.