Dětem Země navzdory: spalovna v Chotíkově u Plzně zůstává v provozu

Krajský soud v Plzni po šesti letech sporů zamítl žalobu ekologických aktivistů na stavební povolení na spalovnu komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Sdružení Děti Země ještě může podat do poloviny června kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Stavební povolení z léta 2012 je pravomocné, a Plzeňská teplárenská je tak blízko kolaudaci zařízení téměř za 2,2 miliardy korun, které je už téměř dva roky ve zkušebním provozu.

„Žaloba se zamítá. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení,“ uvedl předseda soudního senátu Václav Roučka v rozsudku z 31. května. 

Právník teplárny Robert Varga si myslí, že sdružení Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu kasační stížnost podá, ale domnívá se, že jí brněnský soud nevyhoví. „Krajský soud zkoumal procesní námitky Dětí Země velmi pečlivě a opatrně a shledal proces Krajského úřadu Středočeského kraje jako bezchybný,“ uvedl Varga.

Spalovna by podle něj mohla do konce roku získat kolaudační souhlas. Řízení ale zdrží další námitka Dětí Země. Organizace tentokrát napadla verdikt stavebního úřadu v Nýřanech, pod nějž spalovna spadá. Úřad už sice schválil změny stavby při dokončování spalovny, ale aktivisté to opět napadli kvůli podjatosti.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní musí rozhodnout, který krajský úřad o změnách rozhodne. Podle předsedy představenstva městské teplárny Tomáše Drápely šlo o čtyři změny, které při tak velkých stavbách potkají každého investora. Jde například o nové parkoviště, delší střechu spalovny a další filtry do komína.

Místo pálení chtěli ekologové třídění

Ekologičtí aktivisté stavbu kritizují od roku 2010 a jejich žaloby ji několikrát přerušily. Děti Země žalovaly kvůli stavebnímu povolení Krajský úřad Středočeského kraje, už předtím také Krajský úřad Plzeňského kraje, napadli i územní rozhodnutí. Místo pálení odpadů prosazují jeho třídění.

Po letech příprav se spalovna začala stavět v roce 2013, první odpad se začal pálit v dubnu 2016. Po pěti měsících pak začal provoz naplno, ročně spálí až 95 tisíc tun odpadu. Stále však jde o zkušební provoz. Po nynějším verdiktu je stavební povolení z roku 2012 pravomocné a Plzeňská teplárenská je tak blízko kolaudaci zařízení. 

Spalovna je součástí podniku Plzeňská teplárenská. Ten patří městu, které letos v květnu rozhodlo, že ho spojí s Plzeňskou energetikou ze skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Jeho skupina tak získá ve společné firmě, která vznikne v lednu příštího roku, 35 procent akcií a zbytek bude stále držet město. Křetínského holding, který bude mít v představenstvu nové firmy čtyři ze sedmi křesel, garantuje současné ceny tepla po tři roky od zápisu fúze do obchodního rejstříku.

Spalovny omezí skládkování, ale i třídění

V Česku se necelá polovina odpadu stále skládkuje. Tato praxe by však měla do roku 2024 úplně skončit. Jednou z cest, jak skládky omezit, jsou právě spalovny. Jejich zastánci říkají, že z nich díky kvalitním filtrům neunikají do okolí škodlivé látky. Oceňují, že z odpadu vznikne elektrická energie i teplo a shořelý materiál se může prodávat na stavební účely.

Spalovny však mají i odpůrce. Podle nich materiál, který spalovny prodávají, obsahuje jedovaté látky. Upozorňují také, že spalování odpadu je méně efektivní než recyklace. Hlavním cílem je podle nich dospět do stavu, kdy se veškerý odpad bude recyklovat a spalovny tento cíl oddalují.