Spalovna v Chotíkově, kterou kritizovali ekologové, začala likvidovat první odpad

Spalovna komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně začala ve středu zpracovávat první odpad. Zatím jde o zkoušky, které mají ověřit projektované parametry zařízení. Původně přitom měla spalovna  začít pracovat už od letošního ledna, její zprovoznění však brzdily žaloby ekologů. Minulý týden dostala znovu stavební povolení, které vydal Středočeský kraj.

„Předkomplexní zkoušky slouží k tomu, abychom otestovali, zda jednotlivé technologické celky splňují náročné parametry, které byly zadány v projektu,“ uvedl vedoucí spalovny Pavel Veselý. Teprve poté může město převzít dílo od dodavatele, firmy ČKD Praha DIZ, a zahájit zkušební provoz, který je naplánován na léto.

Zapálení odpadu je podle Veselého složitý proces, neboť kotle a jejich vyzdívky se musí nejdříve předehřát na 850 stupňů Celsia, což trvá zhruba 14 hodin. Teprve poté se zapálí odpad, jehož výhřevnost je téměř srovnatelná s hnědým uhlím.

Testuje se také zařízení na čištění spalin, které při spalování vznikají. „Bez toho bychom si nemohli vůbec dovolit odpad spalovat,“ uvedl. Zkoušky kotle potrvají čtyři až šest týdnů, v obdobném režimu budou pracovat i další technologická zařízení, například turbína.

Právě kvůli obavám ze znečištění v minulosti přišla spalovna o stavební povolení, a to v poměrně komplikovaném procesu. Rozhodoval o něm krajský úřad Středočeského kraje, ekologové totiž uspěli se žalobou na podjatost plzeňského krajského úřadu. Kauzu navíc zkomplikovalo rozhodnutí plzeňského krajského soudu, který loni stavební povolení zrušil a věc vrátil k novému projednání. Soud reagoval na žalobu odpůrců spalovny, kteří se obávali, že její provoz zhorší životní prostředí. Proces skončil až minulý týden, když středočeský krajský úřad potvrdil platnost stavebního povolení.

Spalovna začala polykat první tuny odpadu (zdroj: ČT24)

Spalovna bude vytápět největší plzeňské sídliště

Spalovna, která bude mít životnost 35 let, spotřebuje ročně až 95 tisíc tun komunálního odpadu z Plzeňského kraje. Její ekonomická návratnost je odhadovaná na 15 let. Veškerý zisk z prodeje energií a plateb za odpad půjde do provozu, obnovy a servisu zařízení. Vedoucí projektu spalovny Vlastimil Borecký připomněl, že v roce 2024 bude v Česku zakázáno skládkování komunálního odpadu.

Chotíkovská spalovna bude teplem zásobovat především největší plzeňské sídliště Lochotín. K němu je už vybudován šestikilometrový horkovod, který je připravený k provozu. Lidé odebírající teplo z Plzeňské teplárenské se tak do budoucna nemusí bát výkyvů cen: „Mohu garantovat, že ty ceny budou stabilní. A hlavně na ně bude mít vždycky největší vliv náš akcionář a majitel, což je město Plzeň,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Elektřina ze spalovny pak bude dodávána do rozvodné sítě.