Studenti provázejí studenty věznicí v Uherském Hradišti. Zájem o prohlídky je mimořádný

Mimořádné prohlídky věznice v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

V Uherském Hradišti začal čtyřdenní seriál prohlídek místní věznice. V padesátých letech tam komunistický režim brutálně trýznil své odpůrce, v budoucnu zde má vzniknout Muzeum totality. Zájemci mohou smutné místo navštívit jen při mimořádných prohlídkách zhruba jednou za rok.

V průběhu čtyř dnů projde bývalou věznicí zhruba pětistovka žáků z dvaceti základních a středních škol na Zlínsku. Mnozí kolem budovy denně chodí, až teď se ale dozvěděli, co se dělo uvnitř.

Uherskohraďišťské vězení představovalo komunistický žalář v té nejkrutější podobě – včetně mučení elektrickým proudem a poprav nepohodlných vězňů. „Já jsem o této věznici nevěděla vůbec nic,“ přiznala studentka Daniela Jančová. „Ve škole jsme to neprobírali,“ řekla o něco mladší žákyně základní školy Aneta Gibalová.

Věznice bude zrekonstruovaná snad za osm let

Věznice na rekonstrukci čeká už dvacet let, bude v ní muzeum totality i okresní soud. Náklady se budou pohybovat kolem čtyř set milionů korun. Proměna nejvýznamnější památky ve městě ale ještě potrvá.

„Harmonogram, který je stanovený studií, hovoří o osmi letech,“ řekl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS). Do té doby musí lidé využít mimořádné prohlídky jednou až dvakrát za rok. Ty aktuální, do konce tohoto týdne, jsou beznadějně zaplněny.