Věznice v Uherském Hradišti se otevřela lidem, ukázala hrůzy 50. let

Uherské Hradiště - Věznice v Uherském Hradišti, nechvalně proslulá hlavně zacházením s politickými vězni v padesátých letech minulého století, opět po roce o víkendu otevřela svou bránu veřejnosti. A zájem byl obrovský – zchátralé cely si přišlo prohlédnout téměř osm tisíc lidí.

Je to ponuré a smutné místo, přesto na prohlídku čeká řada návštěvníků. Ti mlčky procházeli stísněné kobky a zapalovali svíčky v kapli s rudou hvězdou, kde kdysi chtěli vyšetřovatelé využívat informace ze zpovědí. „Vězni však odhalili, že jde o podvod, takže celá akce skončila blamáží, tudíž už se tu pak žádné bohoslužby nekonaly,“ upřesnil historik Pavel Portl.

Příchozí míjeli na tmavých chodbách tváře skutečných vězňů z různých procesů 50. let minulého století. Zdi nabízí také komiks o Miladě Horákové a prohlídku samotek doprovází citace konkrétních vězňů o sadistických metodách místních vyšetřovatelů.

Čas se pro rozlehlou věznici zastavil v roce 1960

Od šedesátých let majetek ministerstva vnitra chátrá. Občanské sdružení Memoria usiluje o vybudování autentického muzea z části budovy. „Především mě těší, že lidé po tom zážitku ve věznici vydatně podepisují petici za důstojné využití věznice, kterého se snad brzy dočkáme,“ poznamenala předsedkyně o.s. Memoria Anna Stránská.

O místo se zajímal při návštěvě města i premiér Bohuslav Sobotka. „Je načase, stát by měl představit nějakou koncepci, která se bude týkat správy tohoto státního majetku,“ zdůraznil. Věznice by mohla posloužit jako sídlo soudu, státního zastupitelství a část by mohla sloužit jako památník.

Věznice v Uherském Hradišti se otevřela veřejnosti (zdroj: ČT24)