Podnikatel Zátorský stojí kvůli vytunelované kampeličce Unibon před ostravským soudem

Kauza podnikatele Zátorského (zdroj: ČT24)

Ostravský krajský soud od úterý projednává případ podnikatele Daneše Zátorského. Viní jej i jeho spolupracovníky z podvodu se škodou více než 120 milionů korun. Muži získali podle obžaloby peníze ze záložny Unibon. Podle obvinění Zátorský ovlivňoval nejen fungování kampeličky, ale i poskytování úvěrů.

„Na údajné nesrovnalosti v případu přišla státní zástupkyně, když prověřovala jinou kauzu,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei, který soudní přelíčení sleduje. 

Zátorský byl obviněn předloni. Společně s ním jsou obžalováni také členové představenstva a nejvyššího vedení kampeličky Radek Hradil a David Rusňák.

Zprava Daneš Zátorský, Radek Hradil a David Rusňák u Krajského soudu v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Vyšetřování trvalo 10 měsíců. Úvěry za 121 milionů korun mířily do firem, které měly skrytě patřit Zátorskému. Vinou toho tak více než 100 milionů korun mělo zamířit například do letecké společnosti Czech Connect Airlines (CCA) nebo Job Air Logistics. Ve spise se podle Tomáše Indreie uvádí, že obžalovaným muselo být jasné, že peníze nemohou nikdy splatit. 

Dá se říci velmi zjednodušeně, že v podstatě Unibon sloužil pro řadu firem spojených s obžalovaným Danešem Zátorským jako taková pokladnička, kdy v podstatě když měli potřebu nějakých finančních prostředků, de facto bez jakýchkoli povinností na straně dlužníka, tak byl poskytnut úvěr v Unibonu.
Brigita Bilíková
státní zástupkyně

Do 100 stran obžaloby se vše nevešlo

Obžaloba má 100 stran a i tak je v ní podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové jen zlomek zjištěných věcí. „A to z toho důvodu, že jak s ohledem na délku doby, nedostatek listin, tak samozřejmě i s ohledem na značnou neochotu těch zúčastněných osob vypovídat, nebylo možné nějak relevantně prokázat spojení i na další firmy, ve kterých obžalovaný Zátorský neměl přímou účast,“ uvedla Bilíková.

Zátorský u soudu řekl, že naprosto vylučuje vědomý či nevědomý podíl na trestné činnosti. „Tvrzení v obžalobě vycházejí z naprosté neznalosti právních předpisů,“ řekl. Vše se podle něj dělo podle zákona a on sám ze své pozice fungování záložny nemohl ovlivnit, neměl ani pravomoci nebo povinnosti pro vymáhání pohledávek.

„Údaje o nedostatečném zajištění úvěrů jsou nepravdivé. Jsem zcela přesvědčen, že zajišťovací instrumenty svou hodnotou mnohonásobně převyšovaly výši úvěrů,“ řekl Zátorský. Jeho obhájce prohlásil, že podle znaleckého posudku, který si nechali vypracovat, bylo ve všech případech zajištění úvěrů mnohonásobně vyšší, než byla tehdejší praxe.

„Jestliže obžalovaní tvrdí, že neměli s tím nic společného a všechno de facto formálně probíhalo správně, tak toto tvrzení jednoznačně odmítá už ve svých dohledových prověrkách Česká národní banka, která opakovaně zdůrazňovala, že dochází k zatajování ekonomicky spjatých skupin osob spojených s obžalovaným Zátorským. V podstatě takovýmto způsobem byla jednak manipulována skutečná likvidita záložny a jednak manipulováno s rizikovostí poskytovaných úvěrů těmto skupinám,“ komentovala to Bilíková. Jednání je nařízeno do čtvrtka.

Záložna Unibon zkrachovala

Praktiky spojené s údajným vyváděním peněz z kampeličky vedly k jejímu krachu. Spořitelnímu družstvu Unibon odejmula licenci v březnu 2012 Česká národní banka. Důvodem byly podle ČNB přetrvávající nedostatky v podnikání záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu. Záložna Unibon, sídlící v Ostravě, spravovala koncem roku 2011 vklady přes 2,8 miliardy korun zhruba 4400 klientů.

Záložna podle ČNB dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění centrální banky.

„Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům ČNB shledala odnětí povolení za jediné možné a efektivní řešení, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny, a tím i ohrožování majetku jejích členů,“ uvedl tehdy mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Zátorský stál v čele mnoha firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinie Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Podíl měl právě i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon. 

Podnikatele předloni koncem června zadrželi jako podezřelého v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu. Polské úřady ho následně předaly české policii

Polsko vydalo Zátorského do ČR