Zdraví nebezpečné kaly uložené ve Vratimově zlikvidují firmy SUEZ a AVE CZ. V srpnu má být hotovo

Vratimovské kaly (zdroj: ČT24)

Na šest tisíc tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který je sedm let uskladněn v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, zlikviduje sdružení firem SUEZ Využití zdrojů a AVE CZ odpadové hospodářství. Zakázka přijde na čtyřicet milionů korun, zjistila Česká televize.

Rada Moravskoslezského kraje vybrala společnosti, které zlikvidují kaly, již v lednu, a to na základě nabídek podaných ve výběrovém řízení. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Materiál by mohl být z Vratimova odstraněn ještě letos.

„Zhruba v srpnu bychom mohli mít materiál z Vratimova odvezený, zhotovitel jej musí do deseti měsíců odstranit termickou cestou,“ uvedla hejtmanova náměstkyně Jarmila Uvírová (ANO). Dodala, že je přesvědčena, že obě zmíněné společnosti budou „dobrým předpokladem k tomu, aby vše proběhlo v souladu s legislativou bez negativních dopadů na zdraví obyvatel a životní prostředí“.

Nemohli jsme v létě sednout na balkon, pověsit prádlo. Jsem onkologický pacient, přičítám to působení tohoto… (kalů, pozn. red.).
Věra Hurtová
obyvatelka Vratimova

Vytěžení kalů zaplatí stát

Likvidaci nebezpečných látek zaplatí z osmdesáti procent dotace ze Státního fondu životního prostředí, kraj ze svého rozpočtu dofinancuje zbývajících dvacet procent.

Jsem rád, že se kauza kolem vratimovských kalů přestala točit v optice 'kdo za to může, či nemůže' a přesunula se do řešení, kdo kaly odstraní a kdy. Letitá zátěž, která znečišťuje ovzduší prachem a obtěžuje i zápachem, zmizí.
Ivo Vondrák
moravskoslezský hejtman

Materiál navezly do Vratimova v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Uskladněn tam je zřejmě nelegálně, navíc se dosud nepodařilo určit, komu vlastně patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, k palivu vyrobenému z nebezpečných odpadů se ale žádná nehlásí.

Letos by měly zmizet i kaly z ostravských ropných lagun. V Ostravě se totiž od konce loňského roku opět pracuje na odstraňování pozůstatků ropných lagun v areálu bývalé chemičky Ostramo. Začala tak další etapa likvidace jedné z největších ekologických zátěží v České republice. Lidé si ale stěžují na silný zápach.

Petr Mecner k problému s ropnými kaly ve Vratimově (zdroj: ČT24)