Kácením stromů začala obnova zahrady hradu Pernštejn. Bude stát sto milionů korun

Kácení stromů ve Vrchnostenské zahradě pod Pernštejnem (zdroj: ČT24)

Na hradě Pernštejn začala kácením stromů obnova historické Vrchnostenské zahrady. Práce včetně restaurování historických objektů mají být dokončeny nejpozději v září 2020. Projekt obnovy zahrady si vyžádá kolem sto milionů korun. Měla by získat původní vzhled z počátku 19. století.

Zatímco hrad Pernštejn ještě do dubna zůstane uložen k zimnímu spánku, v zahradě už je rušno. Padají i první stromy. Na začátku 19. století byla pernštejnská zahrada jednou z 15 nejkrásnějších zahrad v Česku, teď je těsně před zánikem. Podle stavbyvedoucího Petra Skřivánka se bude muset vykácet hodně stromů.

„Současná podoba je výsledkem několikasetletého zanedbání péče, zahrada se vrátí do podoby zhruba před 200 lety,“ vysvětlil Skřivánek.

Zahrada bude „vzorkovníkem“ různých stylů

Po vykácení stromů, které nebezpečně vyrostly v příkrém svahu, přijde na řadu obnova schodišť, stavba vyhlídek a teras. A také výsadba dřevin nových. Podle kastelána Zdeňka Škrabala bude zahrada „vzorkovníkem“ různých stylů.

„I tady, kde stojíme, stojíme v budoucí francouzské zahradě, zase kousek dál bude anglo-čínská zahrada. V podstatě ten park jak bude obnoven, bude takový vzorkovník všech různých stylů, jak to historicky vznikalo,“ řekl kastelán.

Symbolem zahrady bude hruška

Podobu zahrady v době její největší slávy přibližuje inventář z roku 1806, zachycující nejen jednotlivé zahradní architektury a užitné stavby, ale také jejich mobiliář, stav ovocných a cizokrajných stromů i kvetoucích rostlin. Nejčastěji pěstovaným stromem byla hrušeň. A právě hruška, ovoce králů, se stane symbolem obnovené zahrady.

Projekt, který bude stát přes sto milionů korun, pokryjí z velké části evropské strukturální fondy. Zbytek doplatí Ministerstvo kultury ze státního rozpočtu.

„Smlouva hovoří o termínu dokončení v září 2020 a my samozřejmě doufáme, že budeme rychlejší,“ řekl stavbyvedoucí Petr Skřivánek.

Už za dva roky v září by tak na Pernštejně měla vzniknout nová prohlídková trasa. Návštěvníky zavede do zahrad, které byly do teď přístupné jen na vlastní nebezpečí.