Jedinečná zahrada u hradu Pernštejn se po dvou stech letech dočká obnovy

Památkáři začnou s obnovou historické zahrady hradu Pernštejn u Nedvědice na Brněnsku. Rozsáhlý areál od 19. století chátrá. Téměř sto dvacet milionů korun půjde na opravu z evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu IROP.

Pernštejn patří k perlám mezi gotickými hrady. Na přelomu 18. a 19. století hrad doplňovala unikátní barokní zahrada ve svahu pod hradem. Údržba vrchnostenské zahrady ale byla poměrně nákladná a šlechta ne ni neměla peníze. V roce 1945 byl celý areál znárodněn. V následných desetiletích zahrada zpustla úplně, mimo jiné proto, že nepatřila ke zpřístupněným částem areálu. Stát teď chce zahradu obnovit. Památkáři mají hotový projekt ke stavebnímu povolení. Letos chtějí ve výběrovém řízení vybrat firmu, která opravu udělá.

Projekt je prvním financovaným z IROP na Moravě

Podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové by se projekt bez peněz z Evropské unie realizovat nepodařilo. Pernštejn památkáři vnímají jako nejpohádkovější z českých hradů, o barokní zahradě ale většina návštěvníků neví. „Projekt obnovy je prvním financovaným z IROP na Moravě. Jsme strašně rádi, že tento projekt uspěl, vnímáme to jako obrovský dluh vůči zahradnímu umění, které je stále trochu opomíjeno,“ řekla Naděžda Gorycková.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministerstvo kultury a památkáři připravili řadu projektů, které by měly v příštích letech umožnit čerpání investic z evropských fondů. „Rekonstrukce zahrad na hradě Pernštejn patří mezi nejpokročilejší projekty a jsem rád, že se naší vládě podařilo reálně zahájit rekonstrukci zdejší zahrady,“ uvedl premiér.

Rekonstrukcí projdou cesty, altány i vodní rozvody k vodotrysku

Rekonstrukci potřebují například cesty a stezky protínající zahradu. Zdobí ji Čínský pavilon, Obelisk, altány, lázně a rybník. Součástí projektu je znovuvybudování vodních rozvodů pro bazény a vodotrysk. Samostatným prvkem s nutnou potřebou statického zabezpečení je takzvaná Komtesčina zahrádka nad lesoparkem a dvěma altány.

Náročnosti oprav, podle kastelána hradu Jakuba Zdeňka Škrabala, odpovídá i výsledná částka. „Nakonec neopravíme všechno, například skleníky. Lidé by měli vidět, jak to tu vypadalo kolem roku 1805, kdy byly zahrady v naprostém rozkvětu a patřily k nejhezčím na Moravě,“ popsal kastelán.

Pernštejn patří k nejnavštěvovanějším hradům na Moravě

Nový prohlídkový okruh v zahradách by měl být otevřen v roce 2020. Existence zahrad je spojena s investicemi barona Schröffela na přelomu 18. a 19. století. Dobový inventář uvádí, že v areálu bylo 588 ovocných stromů a pestrý sortiment exotických rostlin ve sklenících. Pernštejn patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům na Moravě. Umístil se také v desítce nejpohádkovějších hradů. Filmaři tam natočili na padesát pohádek, filmů a seriálů. Loni ho navštívilo víc než sto třináct tisíc lidí. 

Reportáž Barbory Blažkové (zdroj: ČT24)