Hala v České Třebové, jejíž střecha se před rokem málem zřítila na florbalisty, znovu funguje

Znovuotevření sportovní haly v České Třebové (zdroj: ČT24)

V České Třebové se skoro přesně po roce znovu otevřela sportovní hala, na které se krátce po kolaudaci zřítila střecha. Státní zástupkyně za to obžalovala projektanta a statika. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí až osm let vězení.

Střecha se zřítila při florbalovém zápase 14. ledna 2017, několik dní po kolaudaci. Všech zhruba 80 lidí stihlo utéct, tři se lehce zranili. Policie poté nechala prohlédnout střešní vazníky, které prozkoumali znalci.

Pardubický kraj zaplatil za objekt 58 milionů korun. Celková škoda podle posledních propočtů dosáhla 20,5 milionu. Největší část, téměř 16 milionů, tvoří poškození stavební části haly, zbytek připadá na vybavení či ušlý zisk za nájem.

Střechu stavěla pro generálního dodavatele firma Cecolegno, která na sebe v polovině května podala insolvenční návrh a od září je v konkurzu.

Za obecné ohrožení z nedbalosti byli loni v červnu obviněni a dnes obžalováni 66letý projektant a o dva roky mladší nezávislý statik. Oba muži pracovali externě pro subdodavatelskou firmu. Hrozí jim vězení od dvou do osmi let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

„To je jednoznačně silný signál, že si musíme dávat pozor už při zpracování samotné dokumentace, čili před samotnou realizací,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Pro novou konstrukci střechy byly na doporučení nezávislých statiků zvoleny dřevěné plnostěnné vazníky namísto předchozích příhradových. Užitná výška haly se tak zvýšila ze 7,5 na 9 metrů. Opraveno nebo vyměněno bylo i vybavení haly – podlahy, světla, elektroinstalace, ozvučení či vzduchotechnika.

Hala bude sloužit především jako tělocvična Vyšší odborné školy a Střední školy technické. Využívat ji budou také českotřebovské sportovní kluby.