Do Brna se vrátí mistrovství světa superbiků. Bez finanční podpory města i kraje

Do Brna se po šesti letech vrátí motocyklový závod mistrovství světa superbiků. V kalendáři pořádající agentury Dorna je naplánovaný jako sedmá zastávka třináctidílného šampionátu, v termínu 8.–10. června 2018. Zástupci města i Jihomoravského kraje druhou nejprestižnější motocyklovou závodní sérii po MotoGP v regionu vítají, finančně ji však nepodpoří.

Město Brno mistrovství světa superbiků podpoří, ale pouze formou sdílených služeb, jako je prodej vstupenek. „Jsme rádi, protože je to zase pro Brno něco, co jej oživí, ale na druhou stranu se na tom finančně podílet nebudeme,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO) s tím, že jednání s pořadatelskou agenturou Dorna dotáhli do konce zástupci Automotodromu.

„Vyjednávání nebyla jednoduchá. Především co se týče ekonomické stránky tohoto podniku. Promotér měl však velký zájem závod na Masarykově okruhu uskutečnit a vyšel nám vstříc v mnohých požadavcích. Toto je velký rozdíl v porovnání s MotoGP, kdy jsou pravidla a podmínky striktní a hostujícímu okruhu nedávají téměř žádné možnosti,“ vysvětlila výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) hovoří o podpoře závodu superbiků (zdroj: ČT24)

Pro město je prioritou Moto GP

Město a kraj společně s ministerstvem školství letos finančně podpořilo srpnový podnik mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix Brno. Chtěli akci v regionu zachovat. Zánik jí hrozil hlavně kvůli ztrátovosti, která byla důsledkem stomilionového zalistovacího poplatku.

Politici se rozhodli prostřednictvím nově založeného spolku pořádat pět ročníků Velké ceny. V případě závodů superbiků je však organizace akce výhradně na straně Automotodromu.

Naposledy se v Brně konaly závody superbiků v roce 2012, tehdy ještě pod záštitou Infrontu. Celkem se na Masarykově okruhu odjely dvě desítky závodních jízd, tedy deset závodních víkendů v letech 1993, 1996 a 2005–2012.

Sezona 2018 začne už tradičně závodem v australském Phillip Islandu ve dnech 26. a 27. února, poté se jezdci představí v Thajsku, osmi evropských destinacích, Spojených státech nebo Kataru.

Vstupenky v prodeji od 4. prosince

„Z návratu mistrovství světa superbiků do našeho závodního programu máme radost. Od zveřejnění provizorního kalendáře promotérem nám od fanoušků přišla řada pozitivních ohlasů. Je to pochopitelné, společně s MotoGP jde o dva bezkonkurenčně nejatraktivnější světové motocyklové šampionáty,“ uvedla Ulmanová a za Automotodrom dodala, že v prvním prosincovém týdnu odstartuje předprodej vstupenek na WorldSBK za zvýhodněných podmínek. Nejlevnější vstupenka na závodní víkend vyjde na 990 korun.