Jihomoravský kraj dá 20 milionů motocyklové Grand Prix. Nikdo nebyl proti

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili podporu ve výši 20 milionů korun pro letošní ročník motocyklové Grand Prix v Brně.  Brno má dát 10 milionů korun a ministerstvo školství vyčlenilo 70 milionů. Loni závody skončily ve ztrátě 28 milionů korun.

Kraj schválil dotaci pro závody podruhé. Zastupitelé schvalovali podporu Grand Prix v balíčku několika bodů. Hlasovalo pro ně všech 60 přítomných zastupitelů. Nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel.

Mistrovství světa silničních motocyklů loni poprvé uspořádal spolek kraje a města. Původní organizátor Automotodrom Brno už závody nechtěl pořádat kvůli jejich ztrátovosti. Loni byla ztráta kolem 28 milionů korun. Měla by ji pokrýt právě podpora z kraje a města.

Smlouva o Moto GP v Brně (zdroj: ČT24)

Rekordní letos bude dotace od Ministerstva školství. To dalo loni 60 milionů korun, letos pošle o deset milionů víc.

Podle ministryně Kateřiny Valachové je podpora rekordní vzhledem k tomu, že se zvýší zalistovací poplatek pro získání licence k pořádání závodů. Pohybovat se bude okolo 104 milionů korun, podle Vokřála je zhruba o sedm milionů vyšší než loni. „I když je podpora z veřejných prostředků značná, jsem přesvědčena, že jde o dobře investované peníze,“ uvedla Valachová.

Velké ceně hrozil zánik. Proto město a kraj prostřednictvím spolku uzavřely smlouvu s promotérem mistrovství světa, španělskou společností Dorna, že bude závody pořádat dalších pět let spolek. Smlouvou se vyřešily i staré závazky, které měl s Dornou Automotodrom.

Problémy činil vysoký zalistovací poplatek, který byl v minulosti 70 až 80 milionů korun. Loni už se pohyboval okolo 100 milionů korun, v roce 2020 to bude zhruba 130 milionů. Politici však uvedli, že záchrana akce má ekonomický i propagační význam. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů a Česká republika podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) získává jen v rámci DPH ročně kolem 200 milionů korun.

  • Organizaci DORNA zaplatil Spolek zalistovací poplatek ve výši 97 milionů korun
    Pronájem okruhu vyšel na 28 a půl milionu korun
    Bezpečnostní opatření, oprava tratě a další sportovní a technická zajištění na 13 a půl milionu korun
    Servis pro diváky pak na dalších 6 milionů korun
    Spolek zaplatil DORNĚ promotérský poplatek ve výši 50 milionů korun (na pět let)