Moravskoslezští zastupitelé nechávají měřit tloušťku asfaltu. Hlídají tak nepoctivé firmy

Události: Moravskoslezský kraj plánuje měření vrstev asfaltu (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj využil moderních laserových technologií k tomu, aby lépe dohlédl na práci stavebních firem. Chce se tak ujistit, že se cesty rekonstruují přesně podle daného projektu.

Předejít by se tak mělo případným vícenákladům. Měřilo se například na jedné z opravených silnic v Jistebníku na Novojičínsku. Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jakuba Unucky (ODS) ke zvýšenému dozoru nad stavebními pracemi přistoupili úředníci také proto, že se daří vysoutěžit zakázky „za extrémně nízké ceny“.

Ptáme se, zda za ty peníze je oprava tak kvalitní, jak jsme požadovali.
Jakub Unucka
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Podle zjištění České televize se nejprve speciálním laserovým přístrojem určí výška původní asfaltové vrstvy, pak se změří výška vozovky po vyfrézování. Nakonec se zjišťuje tloušťka všech pokládaných vrstev, dodal moravskoslezský náměstek, který upřesnil, že tolerance měření se pohybuje kolem 0,5 milimetru.

Úředníci k takovému kroku přistoupili i proto, že se v poslední době daří kraji vysoutěžit zakázky i pod polovinou projektovaných cen. „Obáváme se proto toho, abychom cesty nemuseli za pět let opravovat,“ dodal Jakub Unucka.

Loni kraj investoval do vozovek na 250 milionů korun. Opravilo se za ně 77 kilometrů cest. Náklady na laserovou kontrolu stavu oprav jsou přitom zlomkem této částky. Pohybují se kolem jednoho procenta, tedy na úrovni 2,5 milionů korun.

O prázdninách zemřelo v regionu 9 osob

Devět lidí zahynulo podle policejních statistik v Moravskoslezském kraji během letošních letních prázdnin. Je to o dva více než za stejné období loňského roku. Vzrostl i počet těžce zraněných. Celkový počet dopravních nehod naopak o 71 poklesl, sdělila mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sikorová.

Policisté řešili letos v červenci a srpnu 1454 dopravních kolizí. Za stejné období loňského roku jich zaznamenali 1525, tedy o 71 méně, řekla Sikorová. Při nehodách devět lidí zemřelo. „Dalších 44 utrpělo těžká zranění. Bylo jich o čtyři více (než loni),“ dodala Lenka Sikorová.

Nejtragičtější prázdninová havárie se stala 18. srpna na dálnici D1 na Novojičínsku. Při srážce dvou kamionů a osobního auta zemřeli dva lidé. Další dva utrpěli zranění.