V Krkonoších přibývá lanovek. V Beskydech plány přehodnocují

Události: Sedm nových lanovek přibude do zimy na českých horách (zdroj: ČT24)

Blíží se zima. Lyžaři sice vyrazí na sjezdovky zhruba za čtyři měsíce, ale provozovatelé lyžařských areálů mají mnohem méně času. Řada z nich totiž chce v příští lyžařské sezoně otevřít nové lanovky. Hotové musí být, než poprvé nasněží. Celkem má v zimě začít jezdit sedm nových lanovek, a to hlavně v Krkonoších. Velké plány měli sice i v Jeseníkách či Beskydech, výsledky jsou ale hubené.

Nad krkonošským Černým Dolem končí stavba sloupů pro novou čtyřsedačkovou lanovku. Ve skutečnosti není úplně nová, je to repasovaná lanovka, která dříve jezdila v Alpách, pro lyžaře ale bude znamenat významný krok vpřed. Lanovka bude delší, čtyřsedačková oproti stávající třísedačkové a také jde o lanovku s odpojitelnými sedačkami, která obvykle může jezdit rychleji.

Obdobná lanovka vzniká také na Horních Mísečkách, které mají čerstvě vydané stavební povolení. „Bude od parkoviště z Horních Míseček až na Medvědín,“ přiblížil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek. I zde přinese lanovka – rovněž repasovaná, původně jezdila ze Svatého Petra na Pláň – zvýšení komfortu, dosud se z Míseček na Medvědín mohli lyžaři dostat jenom vlekem.

Lanovka na Pláň byla první lanovka ve Špindlerově Mlýně a zároveň první sedačková lanovka v Krkonoších. Později ji nahradila dvousedačková, čtyřsedačková a nakonec šestisedačková lanovka.
Zdroj: Jan Tachezy/ČTK

Lanovky rostou v Krkonoších jako houby po dešti, skoro každý rok nějaká vznikne. Občas jsou zcela nové – během několika let vyrostlo hned několik lanovek u Vrchlabí – jiné nahrazují stárnoucí zařízení.

Zcela novou podobu nedávno dostaly i dvě z trojice nejstarších krkonošských lanovek. Koncem roku 2015 začala jezdit nová šestisedačková lanovka na Pláň, kde došlo již ke třetí generační výměně. Původní pláňská lanovka jezdila již od roku 1947. Jen o dva až tři roky novější byla původní dvouúseková sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, kterou nahradila nová kabinková dráha na přelomu let 2013 a 2014.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve srovnání s Krkonošemi je podstatně skromnější lanovkářství v Jeseníkách a Beskydech a přes velké plány se to nakonec nezmění. Ze slibovaných čtrnácti nových lanovek možná vyrostou nanejvýš dvě. Moravskoslezské hejtmanství se již vzdalo vize lanovky na beskydskou Lysou horu. Zbyly plány lanovek z Nýdku na Velkou Čantoryji a z Karlova na Praděd. Jejich stavby jsou ovšem otázkou několika let.

Provozovatelé lyžařských a turistických středisek se pouštějí alespoň do menších projektů. V zimě by se mohla rozjet pouze nová dvousedačková lanovka v Dolní Lomné. Od počátku srpna potom vznikla ne sice nová lanovka, ale alespoň nová stanice lanovky na Pustevnách.