Největší církevní událost v Česku začala. Na Velehrad se sjíždějí stovky lidí

Velehrad hostí cyrilometodějské oslavy (zdroj: ČT24)

Moravské poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku hostí ode dneška Dny lidí dobré vůle, které jsou jednou z největších církevních událostí v zemi. Každý rok se jich účastní desetitisíce poutníků. Akce, která připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, potrvá do středy, kdy vyvrcholí národní poutí a bohoslužbou.

Letošní 18. ročník slibuje řadu osvědčených i nových charitativních, kulturních, společenských a sportovních akcí, ale také obvyklá omezení v dopravě. Program zahájila už v osm hodin ráno výstava pravoslavných ikon bulharské malířky a restaurátorky Stefky Nikolové v kapli Cyrilka. Ve Stojanově gymnáziu je přichystána prezentace papežských misijních děl, výstava o Haiti nebo vernisáž vítězných děl fotografické soutěže Velehrad 2016. Na fotbalovém hřišti bude zahájena soutěž ve fotbalových dovednostech pod záštitou Antonína Panenky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na měnící se funkce rodiny v uplynulých staletích upozornil dopoledne na Velehradě filozof Jan Sokol. Fakt, že spolu v moderní době rodiny vydrží, považuje za chvályhodný fenomén, nikoliv za samozřejmost. Řekl to při své dopolední přednášce, která byla součástí semináře zaměřeného právě na proměny rodiny jako instituce.

Pokračuje tradiční ruční přepisování bible

Od jedné hodiny odpolední se zájemci mohou ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje pustit do ručního přepisování bible, díky kterému už řadu let vzniká Velehradský rukopis. „V letošním roce máme v plánu dokončit Nový zákon. Jsou to listy Židům, list Jakubův, Petra, Jana, Judy a Janovo zjevení. V příštím roce máme v plánu začít dokončovat Starý zákon, u kterého se čeká na některé překlady,“ řekla Petra Číhalová z Římskokatolické farnosti Velehrad.

V prvních ročnících lidé bibli přepisovali na Velehradě venku ve stanu před bazilikou. Od roku 2011 se přepisuje ve velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje, jenž vznikl rekonstrukcí bývalé sýpky a konírny. Věřící často vodí ke stolkům i své děti, kterým se snaží tímto víru předávat a které si mohou témata z textů i namalovat.

Speciál ČT24 k oslavám ve Velehradě (zdroj: ČT24)

Kromě přepisování bible si mohou lidé v muzeu prohlédnout i kopii Codexu gigas, největší rukopisné knihy světa, která byla pravděpodobně napsána počátkem 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi. „Zapůjčenou ji budeme mít po celou letní sezonu,“ doplnila Petra Číhalová.

Lidé do Velehradu nejen přijíždějí, ale také přicházejí po svých. Už tradičně například ze svatého Hostýna. „Je to taková duchovní očista, člověk si uvědomí spoustu věcí,“ řekl jeden z poutníků.

Poutníci ušli na Velehrad přes sto kilometrů (zdroj: ČT24)

Přijela více než stovka vozíčkářů z celé Evropy

Odpoledne začalo tradiční mezinárodní setkání vozíčkářů. Na Velehrad jich dorazila více než stovka. Kromě handicapovaných z Česka přijeli také účastníci z Německa, Polska a Slovenska. „Pro nás ale není zásadní ten počet. Spíš jde o osobní vztahy, o kontakty, o příležitost pro vozíčkáře pobýt tady na Velehradě, zakusit nějakou chvilku vytržení z toho běžného denního života, navázat třeba nová přátelství, poznat nové lidi,“ řekl Michal Umlauf z Maltézské pomoci.

Podle Michala Umlaufa se řada vozíčkářů vrací na Velehrad každý rok. „Můžu zmínit například skupinku z Liberce. Byť je Liberec na opačné straně republiky, přijíždějí opakovaně a vždycky se na Velehrad moc těší,“ uvedl. Zásadní roli v organizaci setkání vozíčkářů hrají dobrovolníci. Zatímco při prvních ročnících šlo nejčastěji o studenty, v posledních letech se k nim přidávají i lidé středního věku a nejrůznějších profesí. „Mezi dobrovolníky se objevil starosta nedaleké obce, máme mezi nimi pedagogy, právníky, technology, chemiky,“ dodal Michal Umlauf.

Podrobný program Dnů lidí dobré vůle najdete na webových stránkách Velehradu.

Od úterního poledne do středečního večera je omezený vjezd do obce. Projedou jen řidiči s trvalým pobytem ve Velehradu, Modré a Salaši a s povolenkami pořadatelů, a to od Starého Města. Od Tupes a Bunče je průjezd uzavřen. Pro návštěvníky slavností zajišťují dopravu autobusy. „Návštěvníci, kteří přijedou na Velehrad, mohou zaparkovat svá auta na vyhrazeném parkovišti v Tovární ulici ve Starém Městě. Po celou tuto dobu se mohou lidé dostat do Velehradu kyvadlovou dopravou, nebo i pěšky,“ řekl starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

K dispozici je úschovna kol i veřejná nabíječka mobilů

Připravena je i úschovna kol v zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad – Vincentinum. Poplatek za odložení kola činí deset korun. Stanové městečko je k dispozici zdarma na louce pod hřbitovem.

Obec přichystala letos pro návštěvníky slavností i praktickou novinku, nabíječku na telefony. „Z okna obecního úřadu bude vytažena prodlužovací šňůra se zástrčkami, do kterých si lidé mohou zapojit nabíječky svých mobilních telefonů a v klidu si je dobít, aby byli i na Velehradě ve spojení se svými blízkými,“ doplnil starosta Velehradu.

Úterní program vyvrcholí Večerem lidí dobré vůle. Na charitativním koncertu na podiu před bazilikou vystoupí od 19:30 hodin například Jiří Pavlica s Hradišťanem, Marie Rottrová, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, kapela Slza či Jaroslav Wykrent. V průběhu vystoupení mohou lidé prostřednictvím dárcovských SMS finančně přispívat na dva charitativní projekty – Salesiánský klub mládeže v Domě Ignáce Stuchlého ve Fryštáku a Nadační fond Adiuvare.