Praha žalobu na Béma kvůli Opencard nepodá. Radní se bojí, že by neuspěli

Praha nepodá žalobu na exprimátora Béma (ODS) kvůli Opencard, rozhodli radní. Žaloba by podle městské rady, která si kvůli tomu zadala i právní analýzy, neměla šanci uspět. Rozhodnutí kritizují opoziční Piráti, kteří podání žaloby iniciovali.

„Podle stanovisek dvou renomovaných právních kanceláří by ta žaloba neměla naději na úspěch. Mohli bychom se zachovat populisticky a žalobu podat, přestože by byl výsledek předem jasný. Ale tím bychom město připravili o mnoho milionů korun, a tím se v podstatě zachovali stejně jako ti, co ho v minulosti rozkrádali,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Rozhodnutí kritizují opoziční Piráti, kteří podání žaloby iniciovali. Analýzu, na jejímž základě radní rozhodli, neviděli. „Město nám ji tři měsíce nezákonně zatajuje. Těžko bychom ale mohli očekávat, že pražská koalice skutečně podá žalobu na Béma a (Petra) Hulinského, když pan Hulinský stále ovládá pražskou ČSSD,“ řekl Jakub Michálek (Piráti).

V tuto chvíli Piráti zvažují, zda nepodniknou právní kroky směrem k radě kvůli promlčení kauzy. „Opět se totiž ukázalo, že na pražském magistrátu nikdo za nic nezodpovídá a neexistuje osobní zodpovědnost,“ dodal Michálek.

obrázek
Zdroj: ČT24

O možnosti podat žalobu na Béma či bývalé radní kvůli Opencard jednali pražští radní loni v listopadu. Žaloba měla podle návrhu vést k postihu politiků zodpovědných za kauzu Opencard a k vymáhání škody po někdejších radních včetně Béma. Prahu dosud stála karta zhruba 1,7 miliardy korun, přesná výše škody není známá.

Bývalý primátor Pavel Bém už tehdy uvedl, že považuje rozhodnutí rady za projev duševního onemocnění a ztráty soudnosti. Naopak kritizoval současné vedení. Podle Béma neudělalo pro Prahu nic a zmíněné rozhodnutí je pouhý výkřik. Radní už loni naopak souhlasili s žalobou na vymáhání škody po dvou bývalých úřednících magistrátu.

Kartu Opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion lidí. Sloužila především jako průkaz na hromadnou dopravu, do městských knihoven a na placení parkovného. Projekt, který byl schválen v Bémově éře, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený.

Od loňska se už Opencard nevydává, vydané karty ale zatím dál fungují. Červenou Opencard postupně nahrazuje zelená Lítačka, která však slouží pouze jako průkaz na dopravu. Její náklady jsou podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) do deseti milionů korun.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24