Čínský investor má zájem o opavský fotbal. Zastupitelé jednání o prodeji klubu odročili

Opavští zastupitelé v pondělí odročili rozhodování o smlouvě o prodeji podílu v druholigovém fotbalovém klubu Slezský FC Opava švýcarské firmě TICC, za níž mají být čínské investice. Zastupitelé chtěli prostor, aby mohli získat více informací o investorovi. Pro odročení hlasovalo 29 zastupitelů, proti nebyl nikdo.

Přestože vedení města podle redaktora České televize Pavla Habrama prodej podporuje, někteří zastupitelé na pondělním jednání napadli důvěryhodnost zájemce o fotbalový klub Slezský FC Opava.

Proti prodeji klubu se vyslovil za opozici například Marek Veselý (ODS).  Švýcarskou společnost TICC má zastupovat Martin Nett, který podle Veselého figuruje v dalších 167 společnostech. Dodal, že se má k Nettovi vztahovat doporučení švýcarských orgánů, aby se s ním neobchodovalo.

Veselý řekl, že navíc nelze dohledat jakoukoli zmínku o propojení švýcarské firmy s čínským kapitálem. Je podle něj naprosto nejasné, odkud má firma peníze. Podle Veselého to vzbuzuje úvahy, zda nejde o peníze z nelegální činnosti, například prostředky z prodeje drog nebo orgánů. „Měli bychom vyslat signál, že chceme jednat s reálnými zájemci,“ řekl Veselý.

Zastupitelům vadilo, že se o smlouvě má rozhodovat tak rychle, a také to, že na dnešní jednání zastupitelstva nepřišel zástupce investora. Město dosud jednalo jen s českým advokátem.

Smlouva tak, jak je nachystaná, by měla znemožnit provést tunel.
Radim Křupala
primátor, Opava

Opavská radnice počátkem června zrušila soutěž na majitele opavského fotbalového klubu. Se zájemcem, švýcarskou společností TICC jedná ale napřímo dál. Investor by měl za 65procentní podíl v klubu zaplatit okolo 170 milionů korun.

Město se naopak chce zavázat, že každý rok po dobu nejméně pěti let bude provoz stadionu a mládežnické kluby podporovat částkou 15 milionů korun. Informoval o tom primátor Radim Křupala (ČSSD). 

Zájem měli pouze „Švýcaři“

Zájemci o odkup majoritního podílu v druholigovém klubu Slezský FC Opava se měli hlásit do 31. května. Do soutěže se přihlásila pouze švýcarská firma TICC, GmbH. Ta splnila všechny podmínky až na jednu: neodeslala kauci městu 10 milionů korun.

„Vysvětlují to tím, že se peníze nepodařilo poslat. Pravděpodobně nastal nějaký technický problém,“ uvedl primátor. Komise, která soutěž měla na starosti, pak radě doporučila, aby soutěž zrušila a se zájemcem jednala napřímo.

„Nabídka nás příjemně překvapila,“ sdělil již dříve primátor. Město za odkup akcií požadovalo nejméně 50 milionů korun. Pak chtělo garanci 20 milionů korun na první sezonu. Firma navíc přišla s nabídkou daru pro město ve výši 100 milionů korun. „To je víc, než se očekávalo,“ uvedl primátor. Podle něj nejsou o záměrech investora pochybnosti. Náměstek Milan Víteček dodal, že by se jednalo o první investici společnosti v Česku. „Měli bychom být jejich branou pro vstup na trhy střední Evropy,“ uvedl.

Oba představitelé města se shodli na tom, že firma prezentuje zájem se s druholigovým klubem probojovat do nejvyšší soutěže a pak usilovat i o účast v evropských pohárech. Klubu letos těsně o jeden bod unikl postup do první ligy, třetí skončil za Baníkem Ostrava. V poháru se dostal až do finále, kde prohrál se Zlínem.