Žďár si připsal celorepublikové prvenství, turisty zde provází speciální aplikace

Reportáž: Žďárem provádí automatizovaný průvodce. Stačí mobil (zdroj: ČT24)

Žďár nad Sázavou je prvním městem v Česku, které spustilo automatický systém turistického průvodce. Stačí k němu jen chytrý mobilní telefon a instalace jednoduché aplikace. Informace o zajímavostech ve městě i jeho okolí se pak návštěvníkovi už ohlásí samy.

Novátorský systém provádění městem funguje obdobně jako QR kódy, jen bez nutnosti jejich načítání. Na dvaceti místech ve městě (nejčastěji na lampách pouličního osvětlení) jsou umístěné malé iBeacon vysílače, na které upozorňuje i informační cedulka.

Turista se smartphonem si do mobilu nainstaluje aplikaci ZDAR4U a ve chvíli, kdy se k vysílači přiblíží na deset až patnáct metrů, aplikace ho zazvoněním sama upozorní na místo, kde se nachází – a nabídne mu informace o dané lokalitě. Ty tvoří fotografie, videa a psané slovo, které je vedle češtiny dostupné v angličtině, němčině, francouzštině a čínštině.

Návštěvníci města tak mohou získat podrobnosti o méně známém parku Farská humna, žďárských náměstích, Staré radnici a Regionálním muzeu, ale i o nedalekém hraničním zemském kameni Čech a Moravy nebo o Santiniho barokním poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Na projektu, který ve Žďáru funguje jako v prvním městě v republice, se podílel kraj Vysočina a velvyslanectví Tchaj-wanu. Vysočina tak podle náměstka Vladimíra Novotného navázala na dobrou zkušenost, kterou ve spolupráci s Tchajwanci udělala už před několika lety, když zavedla projekt eAmbulance – internetového portálu, který nabízí elektronické objednávání k lékaři.