Opravy havarovaného vlaku Leo Express potrvají měsíce. Škoda 20 milionů korun

Oprava vlaku Leo Express, jenž v Přerově vjel do zarážedla, potrvá několik měsíců. Leo Express přišel o jednu z pěti souprav, musel zrušit část spojů. Při havárii bylo zraněno osmnáct lidí. Nehoda se stala, když vlak po indispozici strojvedoucího projel návěst stůj a nestihl již včas zastavit.

Vyčíslení škod ještě nebylo ukončeno, řekla mluvčí společnosti Leo Express Kateřina Veitová. Drážní inspekce škodu na vlaku v pondělí předběžně vyčíslila na 20 milionů korun. Dopravce kvůli nehodě přišel o jednu ze svých pěti vlakových souprav a musel dočasně zrušit několik pravidelných spojů.

Při nárazu vlaku Leo Express na zarážedlo popadali ve vozech cestující. Na místě ošetřili záchranáři 15 lidí, Drážní inspekce mluví o 18 zraněných včetně tří zaměstnanců dopravce. „Primárně je nejdůležitější zdravotní stav zraněných, který je v tuto chvíli, dle našich informací, stabilizovaný,“ podotkla Veitová.

Podle odhadů bude oprava jednotky trvat určitě několik měsíců.
Kateřina Veitová
mluvčí společnosti Leo Express

Vedení společnosti Leo Express řeší, jak nahradí výpadek v přepravní kapacitě způsobený několikaměsíční opravou poškozené soupravy. Jednou z možných variant je nasazení náhradní jednotky. „Vzhledem k dočasné ztrátě jedné soupravy jsme okamžitě přikročili ke zrušení části spojů, které potrvá do dokončení opravy naší jednotky, případně do nasazení náhradní jednotky či dalšího dopravního řešení,“ uvedla Veitová.

Dopravce Leo Express musel po nehodě do odvolání zrušit některé spoje například z Bohumína do Prahy ve 4:55 a v 10:55 a opačným směrem z Prahy do Bohumína s odjezdy v 7:13 a 15:13. Jak dlouho omezení v dopravě na spojích Leo Expressu potrvají, zatím není jasné. 

Nehoda se stala v pondělí v 5:54 na 1. nástupišti, když na přerovské nádraží přijížděl vlak Leo Express ze Starého Města u Uherského Hradiště. V Přerově měl vlak končit. Podle mluvčího hasičů a záchranné služby Zdeňka Hošáka byla ve vlaku stovka cestujících. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala vlak projel návěstidlo zakazující jízdu a následně se srazil se zarážedlem kusé koleje.

Leo Express zahájil činnost v roce 2013 jako železniční přepravce. Kromě osobních vlaků provozuje i autobusové linky. Loni svezl svými vlaky a autobusy 1,4 milionu cestujících. Společnost v roce 2016 vykázala ztrátu zhruba 110 milionů korun, meziročně jde o propad o deset milionů korun. 

Reportáž: V Přerově boural Leo Express, šestnáct zraněných (zdroj: ČT24)