Stěhování trutnovského festivalu na Hrádeček se nelíbí místním

UDÁLOSTI: Mladé Buky se snaží zabránit, aby se z Trutnova přistěhoval festival (zdroj: ČT24)

Hudební festival Open Air chtějí jeho pořadatelé vrátit tam, odkud vzešel – na Hrádeček. Místním obyvatelům se však myšlenka, že se k nim festival po výpovědi z Trutnova přesune, vůbec nelíbí. Obávají se mimo jiné nočního hluku. Radnice Mladých Buků chystá vyhlášky, které mají konání hudebního festivalu v katastru městysu znemožnit.

Když v 80. letech oživily Trutnovsko undergroundové festivaly, které se staly zárodkem pozdějšího „východočeského Woodstocku“ a rozehnala je StB, poskytl jejich účastníkům úkryt Václav Havel u sebe na Hrádečku. Nyní by se chtěli pořadatelé trutnovského festivalu na Hrádeček vrátit. Po 27 letech opustili Trutnov a dohodli se s majitelem pole ležícího asi kilometr od Havlovy chalupy na pronájmu.

Hrozí však, že letošní ročník pod názvem „Open Air Workshop a Zahradní slavnost“ zmaří úřední vůle. Obyvatelé Mladých Buků nejsou nadšeni z představy, že se jim na čtyři dny za humny usadí tisíce hlučných „sousedů“ a radnice se pokouší konání festivalu zabránit. Ujištění pořadatelky Evy Navrátilové, že se organizátoři budou „snažit, aby hluk co nejméně obtěžoval obec“, nevěří.

Místo, kde by měl festival proběhnout
Zdroj: ČT24

V mladobuckém zastupitelstvu leží návrhy na čtyři vyhlášky, které by měly festivalu na Hrádečku zabránit. Podle starostky Lucie Potůčkové jde o vyhlášky o nočním klidu, o místním poplatku ze vstupného, o stanovení podmínek na pořádání kulturních akcí a o regulaci hlučných činností. „Nechceme tady festival. Asi to tam směřuje,“ podotkla.

Například požadavek na noční klid od 22 hodin akce jen stěží splní. Eva Navrátilová však pochybuje, že by mohl městys tak svazující vyhlášky vůbec vydat. „Je to vůbec zákonné? Má na to obec právo? To jsou otázky, které je potřeba si položit a zodpovědět,“ řekla. Starostka Potůčková je však přesvědčena, že je vše v pořádku. „Vzory (vyhlášek) jsme si nenamalovali, jsou to vzory z ministerstva vnitra,“ upozornila.

Festival se od roku 1990 do roku 2016 konal v areálu Bojiště v Trutnově. Koncem loňského roku však vypršela smlouva dosavadnímu nájemci. Město sice nakonec oznámilo, že bude areál nadále spravovat samo, pořadatelé festivalu však tvrdí, že se o tom dozvěděli příliš pozdě.