V Karviné testují „bezpečné bydlení“. Proti nepřizpůsobivým chrání domy plot

Oplocení bytových domů (zdroj: ČT24)

Karvinská radnice odsouhlasila nový pilotní projekt, který cílí na takzvané bezpečné bydlení. Povolila oddělení několika bytových domů v Karviné od ghetta na Novém Městě, a to několika ploty a branami.

Do části obehnané ploty se tak dostanou pouze lidé, kteří na místě bydlí. Zástupci majitele domů, společnosti Residomo, totiž uvádějí, že dříve byla lokalita klidná. Dnes se tu vyskytují také lidé bez domova či závislí na drogách.

Potvrzuje to starousedlík Jindřich Wowra, který zde žije na 30 let. „Situace je špatná asi tři až pět let zpátky. Začali se sem stěhovat nepřizpůsobiví občané,“ sdělil. Oblast, kterou nově vymezí a ohradí několik plotů, by měly hlídat také kamery.

Jde o velký problém. Před několika lety proběhla revitalizace, dnes jsou domy zdevastované, sklepní prostory zničené. Policie nachází ve sklepích noclehárny bezdomovců.
Jindřich Wowra
starousedlík, Karviná, Nové Město, květen 2017
Vyloučené lokality v Karviné
Zdroj: ČT24

Souhlas s oplocením lokality muselo dát město Karviná. „Residomu jsme vyhověli. Rada projekt schválila,“ upřesnila karvinská mluvčí Šárka Swiderová, podle níž by v dohledné době mělo dojít k obnově laviček na oplocených prostranstvích či dětských hřišť.

„Kolují fámy, že vytváříme ghetto v ghettu, ale je to nesmysl. Lidé budou mít zajištěný klid,“ dodala městská mluvčí, podle níž je v oblasti problém i s nájemníky, kteří jsou nepřizpůsobiví. Většina z nich nepracuje a žije ze sociálních dávek.

Potřebujeme pro Karvinou 6 vytvořit nový impluz, je to na žádost obyvatel, kteří tam bydlí.
Tomáš Hanzel
primátor města Karviná

Projekt by měl být dokončen letos v létě. Pokud se osvědčí, nevyloučilo město podle redaktorky České televize Martiny Koziolové jeho rozšíření do dalších městských částí.

Česká republika již zažila podobný projekt. Přibližně před osmnácti lety tehdy v Ústí nad Labem  vyrostla betonová zeď, která měla vyřešit komplikované soužití místních s menšinovou romskou komunitou. Stavba v Matiční ulici byla odstraněna po šesti týdnech na nátlak české vlády a po protestech českých i zahraničních ochránců lidských práv, kteří v ní spatřovali projev rasismu.

Residomo namísto RPG Bytů (zdroj: ČT24)