Ostravská dopravní tepna přestala bít. Estakáda Bazaly poblíž centra prochází náročnou opravou

Oprava estakády Bazaly (zdroj: ČT24)

Začala první etapa opravy estakády Bazaly nedaleko centra Ostravy. Práce potrvají až do začátku prosince. Stavby je nutné opravit, stojí totiž na poddolovaném území. „Pokud by kraj k rekonstrukci nepřistoupil, musel by podle náměstka hejtmana Jaroslava Kani komunikaci poměrně brzy zcela zavřít,“ zmínil redaktor České televize Petr Mecner.

Po estakádě na Českobratrské ulici vede hlavní silnice spojující centrum města s obvodem Slezská Ostrava. Estakáda je také frekventovanou trasou řidičů mířících z Ostravy do Karviné, Bohumína, Havířova či Frýdku-Místku.

Během prací bude postupně opraveno šest mostů a přilehlých úseků silnic, sdělila mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Z technického hlediska je stav mostů nevyhovující, protékají mostní závěry, betonové konstrukce jsou narušené, ocelové konstrukce jsou napadeny korozí, kterou způsobuje prosakující voda.
Tomáš Kolovrat
mostní technik Správy silnic

První z opravovaných mostů estakády přemosťuje chodník pro pěší. „Bude mít například nové spádové betony, římsy a zábradlí,“ uvedla Součková. Druhý most se klene nad řekou Ostravicí a měří 71 metrů. Dělníci vyčistí konstrukci a v některých místech ji zesílí. Nanesou na most novou protikorozní ochranu, opraví ložiska a vybudují celý nový mostní svršek.

„Na dalším mostě, který má sedm polí a přemostění 213 metrů přes Bohumínskou ulici včetně pěší a cyklistické trasy, budou odstraněny staré římsy, srovnán povrch, opravena izolace, osazen dilatační plech a obnoveny vrstvy vozovky,“ řekla Součková. U dalších tří mostů bude mimo jiné zesílena nosná konstrukce.

Součástí opravy estakády je i rekonstrukce trolejbusové trati. V opravovaném úseku bude také kompletně vyměněno veřejné osvětlení. Město Ostrava připravuje rovněž opravu části Českobratrské ulice v úseku od křižovatky s Nádražní ulicí po křižovatku se Sokolskou.

„Rekonstruovány budou nejen povrchy vozovky a chodníků, ale také vodovod, kanalizace a plynovod. Práce jsou rozděleny do tří etap,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

  • Uzávěra pravé poloviny ul. Českobratrské od 13. 4. do 8. 12. 2017
    Pravá polovina ulice bude uzavřena ve směru na Slezskou Ostravu v úseku od hranice autobusové zastávky Most Pionýrů po výjezdovou rampu (včetně) na ul. Bohumínskou pro směr jízdy na Bohumín.

    Uzavření výjezdové rampy na ulici Bohumínskou pro směr jízdy na Havířov
    Dopravní provoz bude v tomto úseku převeden na levou polovinu ul. Českobratrská.

    Další objížďky a omezení
    - pro jízdní směry z centra města na Havířov a Bohumín budou vyznačeny objízdné trasy
    - pro jízdní směr z Ostravy-Fijedy na Havířov a na Bohumín povede objízdná trasa po ul. Janáčkové, Porážkové, Švabinského, Poděbradova, ul. 28. října a na Místeckou, kde se směry na Havířov a Bohumín rozdělí
    - pro jízdní směr od Frýdku-Místku do centra Ostravy bude vyznačena objízdná trasa dále po ul. Bohumínská na ul. Muglinovskou a Sokolskou třídu
    - pro jízdní směr z centra Ostravy na Bohumín bude vyznačena objížďka dále po ul. Českobratrská, Michálkovická, Dědičná a ul. Bohumínská
  • Informace Dopravního podniku Ostravy
    Od pondělí 3. 4. 2017 do prosince 2017 (předpokládaný termín ukončení je 8. 12.), z důvodu I. etapy rekonstrukce estakády Bazaly na ul. Českobratrské, bude trolejbusová linka č. 110 vedena odklonem přes zastávku Most M. Sýkory. Zastávky Most Pionýrů a Náměstí J. Gagarina nebudou linkou č. 110 dočasně obsluhovány. Na lince č. 110 se mění jízdní řády (zdroj: www.dpo.cz). Další informace zde.

Náklady na I. etapu jsou vyčísleny na 55 milionů korun, z toho 85 procent jde z evropských peněz. Druhá etapa by měla být stavebně ještě rozsáhlejší – stát by měla na 300 milionů korun. Začít by se mělo zhruba za rok.

Rekonstrukce estakády se dotýká i bezdomovců, kteří přebývají v mostních komorách. Na jejich vystěhování bude dohlížet policie.