Aktéři takzvané ostravské větve metanolové kauzy opět před soudem. Až na jednoho vinu popírají

Šest aktérů takzvané ostravské větve metanolové kauzy opět stojí před Zlínským soudem. Ten jim v dubnu roku 2015 uložil tresty od pěti a půl do osmi a půl let vězení. Olomoucký vrchní soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět krajskému soudu, aby doplnil dokazování. Jako svědky soud ve Zlíně předvolal míchače Tomáše Křepelu, který si odpykává doživotí, a distributora alkoholu Jiřího Vaculu.

Jako svědek před zlínským krajským soudem stanul jeden z míchačů metanolové směsi Tomáš Křepela, který si odpykává doživotí. Vypovídat v ostravské větvi kauzy ale odmítl. Další svědek, distributor metanolem otráveného alkoholu Jiří Vacula u soudu opětovně odmítl, že by dodal na sever Moravy smrtící lihoviny.

K doživotí odsouzený Křepela odmítl mluvit. I on trvá na své nevině

Tomáš Křepela u soudu k věci neřekl nic. Odkazoval na to, že jeho případ bude ještě řešit Nejvyšší a Ústavní soud. Křepela vinu odmítá. Vypovídat na minulém hlavním líčení ohledně ostravské větve kauzy odmítl i druhý z doživotně odsouzených míchačů Rudolf Fian. Distributor Jiří Vacula, který přijal patnáctiletý trest, opět podrobně popisoval dodávky alkoholu do Havířova. Podle něj ale byly namíchány z nezávadného lihu.

Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol od Vaculy prodejce Martin Jirout, kterého vrchní soud potvrdil v rámci hlavní větve kauzy devět let. Údajně zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro Michala a Miroslava Klöselovy do Havířova. Alkohol se přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala měl dostat ke spotřebitelům. Podle vyšetřování mají na svědomí pět životů.

Další obžalovaný Petr Čagan opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu. Po jeho vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal i alkohol do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Všichni aktéři kauzy až na jednoho vinu popírají

Michal Klösel se u předchozího projednávání věci přiznal a projevil lítost. Tentokrát řekl, že jen spojil dva obchodníky s alkoholem a že se v celé věci cítí v podstatě nevinen. Vinu necítí ani další obžalovaní. „Mohu vám s čistým svědomím říct, že jsem v celé věci absolutně nevinen,“ uvedl Petr Čagan a požádal senát, aby změnil své předloňské rozhodnutí. Posládkovi zlínský krajský soud uložil předloni 8,5 roku, Čaganovi 7,5 roku, Svoboda a Malátek dostali sedm let, Zlámal 5,5 roku. Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a vrátil věc do Zlína a krajský soud teď doplňuje dokazování. Rozsudek by měl soud vynést ve čtvrtek.

Jednání soudu sledoval reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

V ostravské části kauzy bylo stíháno původně sedm mužů, Miroslav Klösel byl pravomocně viny zproštěn. Ostatní byli odsouzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami, byť podle obžaloby byli původně tři lidé stíháni pro obecné ohrožení se sazbou 12 až 20 let či výjimečným trestem, včetně doživotí. Kvalifikaci zmírnil pod vlivem verdiktů olomouckého vrchního soudu o odvoláních v hlavní, zlínské větvi kauzy, sám státní zástupce.

Metanolová aféra začala v září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vrchní soud loni v únoru potvrdil za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)