Záchranáři chtějí v Krkonoších novou základnu, aby to měli blíž pro raněné na sjezdovkách

Hlavně v zimě mívají záchranáři problém dodržet 20minutový limit (zdroj: ČT24)

Záchranáři mají na některých místech v Krkonoších problém dodržet 20minutový limit při cestě ke zraněným. V létě je cesta z trutnovské nemocnice třeba na Horní Malou Úpu tak na hraně, v zimě ale cestu ještě komplikuje sníh či náledí. Proto chce Záchranná služba Královéhradeckého kraje vybudovat novou výjezdovou základnu v Temném Dole. Hlavně v zimě by to totiž měli záchranáři pro zraněné lyžaře mnohem blíž.

„Nová základna v Temném Dole je krokem k ještě lepšímu pokrytí našeho kraje z hlediska zákonného dodržování časové dojezdovosti záchranné služby. Právě v horských oblastech může být příjezd pomoci především v zimním období problematický,“ vysvětluje náměstek hradeckého hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Podle ředitele krajských záchranářů Zdeňka Tichého by nová základna v Temném Dole zkrátila dojezd třeba do Pece pod Sněžkou nebo Jánských Lázní až o dvě třetiny.

V Temném Dole by kromě základny mělo projít modernizací také vzdělávací a výcvikové středisko, náklady na opravy a vybavení obou objektů se odhadují na 36 milionů korun. Čeká se ale, až bude vyřízena žádost o dotace. Nová stanice tak nebude hotová dřív než za dva roky.

Záchranáři také chtějí postavit přístavbu u heliportu letecké záchranné služby v Hradci Králové, kde se nyní konají vzdělávací semináře pro záchranáře či členy horské služby. Za 8,8 milionu korun by měly také vzniknout simulátory zásahu u dopravní nehody či zásahu ve výšce. Modernizace by se měla dočkat i věž vzdělávacího a výcvikového střediska v Hradci Králové, která získá 11 nových simulátorů.