Chátrající Loucký klášter dostane nová okna. Na kompletní rekonstrukci město nemá peníze

Na Louckém klášteře ve Znojmě vymění řemeslníci pětatřicet rozbitých oken. Investice vyjde město na dva miliony tři sta tisíc korun. Jeden milion putuje z dotace ministerstva kultury. Památku získalo město před šesti lety od státu. Peníze má ale jen na drobné opravy.

V truhlářské dílně Pavla Pígla řemeslníci dokončují poslední z pětatřicítky oken pro jižní křídlo Louckého kláštera. „Klademe velký důraz na to, aby okna neměla suky. Materiál musí být kvalitní, aby do oken nezatékalo,“ vysvětluje truhlář Pavel Pígl. Stará okna potřebují výměnu kvůli hnilobě. Ve stoletém dřevě dokonce ještě vězí kulky.

Pětatřicet nových oken je jen zlomek. Těch starých a rozbitých jsou v klášteře stovky. O nový nátěr si už říká i fasáda. Na větší opravy ale zatím Znojmo nemá peníze. Rekonstrukce chátrajícího Louckého kláštera by stála jeden a půl miliardy korun, což je částka převyšující celý roční rozpočet Znojma. Město získalo klášter v roce 2010 od státu. Před čtyřmi lety zrekonstruovalo za tři miliony korun jízdárny a konírny.

Přízemí kláštera obsadili vinaři, mají tam i muzeum. Do rekonstrukce části areálu, kde skladuje a prodává víno, investovala společnost Znovín Znojmo zhruba milion korun. Pro zbytek prostor ale město zatím marně hledá využití. Většina chodeb je tak prázdných.