Chátrání Louckého kláštera nezastaví ani rekonstrukce

Znojmo – Po dvou letech vyčkávání nechá znojemská radnice zrekonstruovat alespoň malou část Louckého kláštera. Město vyčlenilo tři miliony na opravu jízdáren a koníren pro pořádání kulturních akcí. Práce pravděpodobně začnou zhruba za měsíc, až se k projektu vyjádří památkáři. Další malá část se dočká opravy díky soukromé firmě. Zbytek musí počkat, zda se městu podaří najít velkého investora.

Oprava chátrajícího Louckého kláštera bude stát nejméně miliardu korun, což je částka převyšující celý roční rozpočet Znojma. Město se přesto rozhodlo dva roky poté, co klášter získalo, s rekonstrukcí začít. Dojde zatím ale pouze na jízdárny a konírny, radnici bude jejich oprava stát tři miliony korun. „Týká se to hlavně opravy fasády a střechy. Ve chvíli, kdy celý objekt bude opraven, tak se budeme zabývat vnitřními prostorami. Budeme hledat třeba občanská sdružení nebo zájmové kroužky, které by chtěly do těch prostor přicházet a využívat je,“ upozornil znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Stáje a konírny nejsou jedinou částí kláštera, která bude brzy rekonstruována. Firma Znovín, která v areálu skladuje a prodává víno, opravuje malou budovu zvanou Kladivo. „Je to kolem milionu korun, co investujeme do této části,“ sdělil ředitel firmy Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Většina Louckého kláštera však zůstává v neutěšeném stavu. Město se rozhlíží po vhodném investorovi, těch však není nazbyt vzhledem k podmínkám dalšího použití budov. Smlouva, na základě které Znojmo získalo klášter od státu, zavazuje město k jeho veřejnému využití. Zahraniční investoři, kteří město oslovili, by však měli spíše zájem o komerční využití. Město chce proto s ministerstvem kultury podmínky smlouvy znovu projednat.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)