Znojmo se stane definitivně vlastníkem Louckého kláštera

Znojmo - Po dlouhých neúspěšných snahách prodat Loucký klášter ve Znojmě stát nakonec převede chátrající památku na město. Ředitelka brněnské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Lenka Taie Kolaříková dnes ČT potvrdila, že převod se už chystá. Úřad ještě čekal na dopis z ministerstva financí, které žádal o miliony na základní opravy. Pokud by se našly prostředky na opravy, zůstala by zřejmě památka v rukou státu. Ministerstvo financí ale už odpovědělo, že žádné peníze pro klášter k dispozici nemá. Poslední překážka převodu tak padla. Stát si stanovil jedinou podmínku převodu, město nesmí klášter dvacet let prodat.

Pro město Znojmo je to dobrá zpráva. Co si s omšelým barokním skvostem počne, ale zatím přesně neví. „Z kláštera, který je dominantou města by se mělo stát kulturně-společenské centrum. Využití bude určitě otázka široké diskuse s veřejností a odborníky. Ti by měli zpracovat podrobné studie, jak památku využít,“ říká mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Starosta Znojma Petr Nezveda (ODS) si dokáže představit, že část někdejšího kláštera zaplní hotelové pokoje, vzniknout by měl i společenský sál, kde by se mohly konat plesy. „Na opravy chceme sehnat dotace a budeme hledat dlouhodobé investory a nájemce, kteří by nám s opravou pomohli,“ doplňuje starosta.

Zbývá doladit detaily převodu ve smlouvě, která by mohla být podepsaná do několika týdnů. V září by převod mělo schválit znojemské zastupitelstvo.

Znojmo získalo klášter po 6 letech

Loucký klášter

Premonstrátský klášter z roku 1190 je významnou památkou. Několik stovek let sloužil jako centrum vzdělanosti a kultury. Po jeho zrušení se v areálu vystřídalo několik nájemníků, jako poslední československá armáda. Od roku 1993 je ale klášter prázdný a chátrá. Náklady na jeho opravu každoročně rostou, v současné době se odhadují na jeden a půl miliardy.

Převod louckého kláštera do majetku znojemské radnice se domlouvá už od roku 2004, kdy o něj poprvé projevila zájem. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale Znojmu nadiktoval tvrdé podmínky: klášter by muselo do 10 let úplně zrekonstruovat. Pokud by se mu to nepodařilo, za každý rok zpoždění, by zaplatilo milion korun pokutu. Takové podmínky však byly pro město nepřijatelné – samotná oprava by vyšla minimálně na miliardu, kterou by muselo nejprve získat, a takový proces by sám o sobě trval několik let, než by rekonstrukce vůbec mohla začít.

Protože se nepodařilo dojednat mírnější podmínky, Znojmo od svého záměru upustilo. Stát se tedy rozhodl nabídnout klášter ve volném prodeji za 160 milionů korun. Zájemce se nenašel dokonce ani poté, co stát třikrát slevil, a cena kláštera spadla na 55 milionů. Do hry pak vstoupilo znovu Znojmo, které o koupi projevilo zájem – objevila se ale také skupina zahraničních investorů se záměrem přebudovat klášter na luxusní hotelový komplex a nákupní centrum.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale nakonec rozhodl, že budovu bezplatně převede na město Znojmo.