Olomouckým hejtmanem je lídr vítězného hnutí ANO lékař Oto Košta

Olomoucko má nové vedení

Měsíc po volbách vybírali zastupitelé Olomouckého kraje hejtmana, náměstky a radní. Dosavadního hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) nahradil lékař Oto Košta z vítězného hnutí ANO. Pro Koštu v úterý hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Košta zastupitelům řekl, že za své priority ve funkci hejtmana považuje zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice.

Zastupitelé ještě volí náměstky hejtmana a členy krajské rady. Prvním náměstkem se stal Jiří Zemánek (ČSSD). Druhým Jan Zahradníček z ANO. Počet náměstků hejtmana se zvýší z dosavadních šesti na sedm. Hnutí ANO podle koaliční smlouvy v jedenáctičlenné krajské radě připadne šest míst, tři obsadí ČSSD a dva zástupce má ODS.

V Olomouckém kraji bude vládnout koalice ANO, ČSSD a ODS, která vystřídá krajskou vládu složenou z ČSSD a KSČM. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má nová koalice většinu 30 hlasů.

Programové prohlášení do konce ledna

Podle redaktora České televize Martina Laštůvky oznámí olomoucká trojkoalice své programové prohlášení do konce ledna příštího roku. Co se týče priorit nového zastupitelstva, pak mezi ně rozhodně patří oblast dopravy. Garantem programu by měl být Jan Zahradníček (ANO). Komunikovat chce hlavně s partajním ministrem dopravy Danem Ťokem nebo s ministryní Karlou Šlechtovou (ANO). „Silnice 2. a 3. třídy jsou ve špatném stavu, zastupitelé to chtějí napravit,“ dodal Martin Laštůvka. 

Na spolupráci se krátce po volbách dohodly ANO s ČSSD. Jejich zástupci poté jednali s ODS a také s KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Olomoucký kraj. ANO s ČSSD nakonec daly přednost ODS.

„Vzniklý dokument (koaliční smlouva) je kompromisem a maximem možného. Jsem přesvědčen, že koalice bude stabilní. Smlouva dává dobrý základ pro to, aby byla pevná a dlouhodobá. Aby to nebyl krátkodobý projekt,“ uvedl již dříve Košta.

Z pozice nového hejtmana se chce Košta zasadit také o to, aby Olomoucký kraj lépe čerpal evropské dotace. Samosprávy podle něj často netuší, jaké v této oblasti mají možnosti. „Musíme ustavit tým, který tomu rozumí a je fundovaný,“ sdělil.

Opozice kritizovala zvýšení počtu náměstků

Opoziční zastupitel Radim Sršeň (Starostové pro Olomoucký kraj) kritizoval zvýšení počtu hejtmanových náměstků ze šesti na sedm. Roční náklady na platy náměstků a jejich administrativního aparátu podle Sršně odpovídají rozpočtu malé obce. Nově zvolený radní Ladislav Okleštěk (ANO) ale míní, že sedm náměstků je pro Olomoucký kraj optimální počet. Připomněl, že zákon připouští až osm náměstků.

Některým opozičním zastupitelům se nelíbilo, že před hlasováním o personálním obsazení vedení kraje nebyla zveřejněna koaliční smlouva, která zahrnuje rozdělení postů v krajské radě a jejich personální obsazení. „Očekával jsem, že kandidát na hejtmana představí tým, koaliční smlouvu a vizi kraje. Tyto informace nemám a nemůžu tento návrh podpořit,“ řekl před volbou hejtmana zastupitel a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Koaliční smlouva bude podle Košty zveřejněna do konce týdne na internetových stránkách hejtmanství. Podle Oklešťka byly podrobnosti o personálním složení krajské rady zveřejněny v médiích. Bývalý hejtman Rozbořil podotkl, že předchozí koalice smlouvu také nezveřejnila, protože to zákon nenařizuje.

V novém zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti mandáty bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO.