ANO podepsalo na Olomoucku koaliční smlouvu s ČSSD a ODS. Hejtmanem je Oto Košta, lídr ANO

Olomoucko zná jméno hejtmana

Vítězné ANO podepsalo v Olomouckém kraji koaliční smlouvu s ČSSD a ODS. Hejtmanem bude lídr ANO Oto Košta. Koalice má 30 z 55 krajských zastupitelů.

V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD a KSČM. Hnutí ANO podle podepsané koaliční smlouvy v jedenáctičlenné krajské radě připadne šest míst, tři obsadí druhá ČSSD a dva zástupce má ODS. Prvním náměstkem bude lídr ČSSD Jiří Zemánek. Počet náměstků hejtmana se zvýší z šesti na sedm.

Košta novinářům řekl, že nové zastupitelstvo Olomouckého kraje by se mělo poprvé sejít na začátku listopadu. Programové prohlášení krajské rady by podle něj mohlo být připravené v lednu příštího roku.

Vzniklý dokument je kompromisem a maximem možného. Jsem přesvědčen, že koalice bude stabilní. Smlouva dává dobrý základ pro to, aby byla pevná a dlouhodobá. Aby to nebyl krátkodobý projekt.
Oto Košta
Hejtman Olomouckého kraje

Zatímco v řadě krajů koaliční jednání stále nebyla ukončena, tak koaliční smlouva v Olomouckém kraji byla podle Košty díky intenzivní práci vyjednávacích týmů poměrně rychle připravena k podpisu.

Poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk novinářům řekl, že nejvíce času při jednání o nové koalici zabrala diskuze o programových prioritách nové koalice. Vyjednávači všech tří stran předběžnou dohodu uzavřeli v minulém týdnu, přes víkend ji projednávaly stranické orgány. Na koaliční spolupráci se již krátce po volbách dohodlo ANO s ČSSD.

Jejich zástupci poté jednali s ODS a také s KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Olomoucký kraj. ANO s ČSSD nakonec daly přednost ODS.

V novém zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.