ANO bude mít na Olomoucku hejtmana. Hnutí se dohodlo s ČSSD a ODS

Vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD ukončily v Olomouckém kraji jednání s možnými koaličními partnery. Dohodly se na spolupráci s ODS. Ještě v úterý začnou pracovat na jednotlivých bodech koaliční smlouvy.

Hnutí ANO spolu s ČSSD disponuje v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu pouze 25 mandáty. S ODS budou držet v zastupitelstvu 30 míst. Lidovci v Olomouckém kraji již ústy svého krajského lídra Iva Slavotínka oznámilo, že do koalice s ANO a ČSSD nevstoupí. 

„Koalice má tuto konturu (ANO,ČSSD,ODS). Budeme na toto téma vyjednávat s ODS a budeme připravovat koaliční smlouvu. Jsme přesvědčeni o tom, že při naší společné pracovitosti bude do konce týdne hotová,“ řekl po jednání novinářům poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk.

„Dvojblok ANO a ČSSD“ se na povolební spolupráci dohodl už v neděli, tedy krátce po uzavření volebních místností. „Myslím si, že máme ukončena základní kola (jednání) a teď se chystáme na nějaké rozhodnutí a doporučení výběru,“ řekl k tomu již dříve lídr ČSSD Jiří Zemánek. 

Hnutí ANO se už s ČSSD dohodlo na tom, že hejtmanem se stane lékař a lídr kandidátky ANO Oto Košta a prvním náměstkem Zemánek. Součástí dohody je také rozdělení 11 křesel v krajské radě podle výsledků voleb - šest křesel pro ANO, tři pro ČSSD a dva pro třetího partnera. S hejtmanem lékařem Otou Koštou by mělo mít hnutí ANO na Olomoucku na starost resort dopravy. Školství, regionální rozvoj a finance měly připadnout ČSSD.

Rozhodlo se po poledni

Zástupci ANO a ČSSD se k jednání o ODS sešli krátce po poledni v sídle olomoucké ČSSD. Krajské vedení ODS, která v krajském zastupitelstvu disponuje pěti mandáty, už v pondělí totiž posvětilo další jednání s ANO a ČSSD o koaliční spolupráci v Olomouckém kraji.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO.