Olomoucko: ANO se dohodlo s ČSSD. Další mandáty může dodat ODS a Koalice pro Olomoucký kraj

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Lídr ANO a kandidát na hejtmana Oto Košta se již dohodl na spolupráci s ČSSD. Další podporu a potřebné mandáty by měla dodat Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, případně jedna z těchto stran. „Budeme jednat na tomto půdorysu,“ sdělil Košta. Vyjednávací tým ODS v neděli odešel z první schůzky s ANO a ČSSD bez uzavřené dohody.

„Jednání bylo zaměřeno na hledání možnosti programové shody. Zatím nedošlo k žádným konkrétním závěrům. Informovali jsme se vzájemně o prioritách našich volebních programů,“ řekl novinářům při odchodu ze sídla olomoucké ČSSD lídr ODS Dalibor Horák. Dodal, že by měla následovat další jednání. „Budeme se snažit, aby jednání proběhlo co nejdříve,“ řekl.

Podle místopředsedy ANO a člena vyjednávacího týmu Jaroslava Faltýnka budou jednání dál pokračovat, přičemž klíčem bude dosažený volební výsledek. „Nebráníme se debatě v podstatě s žádným subjektem. Včera (v sobotu) jsme se potkali s KDU-ČSL a v debatě pokračujeme dál,“ řekl novinářům Faltýnek.

Košta by mohl být hejtmanem

Nabídka koaliční spolupráce, podle které by lídr ANO Oto Košta obsadil místo hejtmana, vznikla po konzultaci a dohodě o spolupráci s ČSSD. Obě partaje již smlouvu uzavřely. Už v sobotu se k ní kladně vyjádřil Jiří Zemánek, jednička na kandidátce olomoucké ČSSD.

Hlavní tvář kandidátky Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek řekl, že ANO předložilo několik variant možné povolební spolupráce. Nabídku v neděli projedná krajský výbor. „Stanovisko dáme do 19:00,“ uvedl bez dalších podrobností Slavotínek.

Hnutí ANO šlo do nadcházejících jednání s tím, že by mu měl připadnout post hejtmana, avšak podle Košty to není nepřekročitelná podmínka. Pokud bude mít ANO ve vedení kraje odpovídající zastoupení, aby mohlo prosazovat svůj program, tak ze svého požadavku může podle Košty případně slevit.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje vítězné ANO obsadí 16 křesel, druhá ČSSD bude mít devět křesel a třetí KSČM sedm postů. ANO už v Olomouckém kraji jedná o povolební spolupráci s ČSSD, Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS.

V olomouckém zastupitelstvu bude mít sedm postů Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové ProOlomoucký kraj. Po pěti křeslech získala ODS a koalice SPD-SPO. Ke krajským volbám v Olomouckém kraji přišlo 33,2 procenta voličů, zatímco před čtyřmi lety byla volební účast 35,67 procenta.

O hlasy usilovalo 21 politických subjektů

V krajských volbách v Olomouckém kraji letos o hlasy voličů usilovalo 21 stran, hnutí a koalic. Vítězné hnutí ANO, které se předchozích krajských voleb nezúčastnilo, získalo v Olomouckém kraji 23,77 procenta hlasů. Druhá ČSSD obdržela před čtyřmi lety 26,7 procenta hlasů a letos 13,88 procenta. Komunisty v roce 2012 volilo 22,82 procenta lidí a nyní 11,56 procenta.

Největším skokanem v počtu preferenčních hlasů se stal v olomouckých krajských volbách ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který kandidoval za Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty. Ačkoliv byl až na posledním 55. místě, voliči jej svými hlasy vynesli na třetí pozici, což mu přineslo i mandát. Druhý největší skok na kandidátce učinil místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který se preferenčními hlasy dostal z 29. místa na druhou pozici. V krajském zastupitelstvu však neusedne.

V posledních krajských volbách v roce 2012 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD, která v uplynulých čtyřech letech vládla s komunisty. Z celkových 55 mandátů sociální demokracie v roce 2012 obsadila 19 křesel, KSČM 16 křesel a po osmi zastupitelích získala ODS a Koalice pro Olomoucký kraj se starosty. Čtyřmi mandáty v krajském zastupitelstvu disponovala TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj. TOP 09 v letošních krajských volbách neuspěla.