Olomoucko: ANO 2011 suverénně vyhrálo. ČSSD přijde o hejtmana Rozbořila

Statistici mají sečteny všechny olomoucké okrsky, které pošlou do kraje celkem 55 zastupitelů. Zvítězilo s necelými 24 procenty odevzdanými hlasy hnutí ANO 2011 s 16 mandáty. Na druhém a třetím místě jsou sociální demokraté s přibližně 14 % hlasů (9 mandátů), respektive KSČM s téměř 12 % hlasy (7 mandátů). ČSSD s velkou pravděpodobností ztratí hejtmanské křeslo. To dosud drží Jiří Rozbořil.

Rozbořila poškodila korupční kauza Vidkun. Změnila nejen personální podobu vedení policejního ředitelství, ale obviněného hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) připravila také o šanci obhajovat v nadcházejících volbách funkci. ČSSD proto na první místo kandidátky nasadila do krajských voleb Jiřího Zemánka.

Lídr kandidátky ANO Oto Košta je podle svých slov připravený vyjednávat o budoucí koalici a stát se budoucím hejtmanem. ANO už v Olomouckém kraji jedná o povolební spolupráci s ČSSD, Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS.

obrázek
Zdroj: ČT24

:. Oto Košta, lídr hnutí ANO 2011

„Nebude se tak opakovat koalice ČSSD a KSČM, nabízí se spíše koalice založená na vládním půdorysu - ANO a ČSSD,“ potvrdil redaktor České televize Martin Laštůvka s tím, že oba celky by doplnila některá z dalších stran, jejíž kandidáti se dostali do zastupitelstva. Jiřímu Zemánkovi se taková koalice zdá možná. Nevidí v ní zásadní problémy a byl by připraven do ní vstoupit.

Volební účast v krajských volbách v regionu, jehož obyvatelé vybírají 55 zastupitelů, dosáhla přibližně 33 procent. Kromě ČSSD si pohoršila ODS s 7,5 procenty hlasů, která obhajovala 8 mandátů. Získala jich o tři méně. Ztratila také Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, která obhajovala 8 mandátů. Zapsala si 11,4 % hlasů, tedy 7 zastupitelů.

Dařilo se naopak volebnímu celku Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, který je v krajských volbách podobně jako ANO 2011 nováčkem. Koalici dali voliči důvěru a s 7,3 procenty hlasů ji zajistili 5 mandátů v zastupitelstvu.

Podobně uspěli také Starostové ProOlomoucký kraj, kteří rovněž neobhajují žádný mandát. Straně odevzdali lidé 9,7 % hlasů, v zastupitelstvu tak bude mít 6 mandátů.

Všechny hlasy byly jako první sečteny ve Šléglově, v nejmenší obci v Olomouckém kraji. Mohlo zde hlasovat celkem 32 lidí. K volbám se dostavilo 12 oprávněných volitelů (volební účast 37,5 %). O vítězství se podělily Koalice pro Olomoucký kraj (3 hlasy) a KSČM (3 hlasy). 

Před čtyřmi lety v olomouckých krajských volbách vyhrála ČSSD s 19 křesly (27 %) před KSČM se 16 mandáty (23 %) a třetí ODS - 8 křesel (11 %). Stejný počet zastupitelů měla i Koalice pro Olomoucký kraj se starosty. Celek TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj obsadil 4 křesla (6 %). Po volbách v roce 2012 vítězná ČSSD podepsala koaliční smlouvu s KSČM.

Co čeká na nové vedení kraje

 V Olomouckém kraji je hned několik problematických oblastí, které budou krajští zastupitelé řešit. Region trápí nezaměstnanost, která je čtvrtá nejvyšší v Česku - 5,7 procenta. O čtyři desetiny tak převyšuje republikový průměr.

„Jedná se také o špatnou dopravní obslužnost, chybí napojení firem na dálnici,“ sdělil redaktor České televize Martin Laštůvka. Zmínil také špatný stav silnic druhé a třetí třídy.

Dalším velkým problémem je vysoké zadlužení regionu. „Olomoucko patří se 3,5 miliardami korun dluhů mezi nejzadluženější kraje,“ dodal.

Větrným elektrárnám dali zelenou

Na Olomoucku se hlasovalo rovněž v referendu o stavbě až pěti větrných elektráren. Voliči s jejich přípravou souhlasí. Obyvatelé Protivanova na Prostějovsku tak v místním referendu rozhodli o tom, že investor může na kopci za obcí výhledově postavit až pět zdrojů obnovitelné energie.

K urnám v plebiscitu přišlo v pátek a sobotu 49 procent voličů a pro záměr investora hlasovala více než polovina z nich, řekl Alois Kolář z volební komise.