Nad Protivanovem se mají roztočit větrné elektrárny. Místní o nich rozhodují v referendu

O případné stavbě dalších větrných elektráren na kopci za obcí budou v pátek a sobotu v místním referendu rozhodovat obyvatelé Protivanova na Prostějovsku. Plebiscit se bude konat souběžně s krajskými volbami. V nezávazné anketě na jaře dala většina účastníků dalším elektrárnám zelenou, řekla starostka Protivanova Bronislava Krénarová.

U Protivanova už několik let stojí dvě velké větrné elektrárny, jejichž 85 metrů vysoké sloupy a rotory o průměru 77 metrů se staly součástí panoramatu Drahanské vrchoviny. Investor v následujících letech plánuje u Protivanova postavit dalších pět větrníků.

„Dvě elektrárny jsou zhruba v polovině své životnosti. Firma se na nás proto obrátila, zda by bylo možné větrný park rozšířit,“ uvedla Krénarová.

Referendum o větrných elektrárnách (zdroj: ČT24)

Členové zastupitelstva podle Krénarové ale nemají na záměr investora jednotný názor a nemohli se dohodnout na tom, jaký obec k projektu rozšíření větrného parku zaujme postoj. „Rozhodli jsme se proto, že uspořádáme anketu a pak i místní referendum, které už má závaznost,“ řekla Krénarová.

Obyvatelé Protivanova budou v pátek a sobotu odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby obecní zastupitelstvo podporovalo rozšíření větrného parku u Protivanova o dalších až pět větrných elektráren.

  • Ústecký (86,8 MW)
    Karlovarský (51,8 MW)
    Olomoucký (42,6 MW)
    Liberecký (24 MW)
    Moravskoslezský (21,6 MW)
    Pardubický (19,2 MW)
    Vysočina (11,8 MW)
    Jihomoravský (8,25 MW)
    Královéhradecký (8 MW)
    Středočeský (6 MW)
    Plzeňský (0,8 MW)
    Zlínský (0,23 MW)
  • Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii

Ankety o budoucnosti větrného parku se v březnu v Protivanově zúčastnilo 430 lidí, tedy 53 procent oprávněných voličů. „Většina účastníků ankety se vyslovila, že jim větrné elektrárny nějak nevadí a neobávají se negativního vlivu na zdraví. Jenom čtvrtina účastníků byla z kategorie zarputilých odpůrců, kteří by elektrárny nejraději odstranili,“ podotkla Krénarová.

Olomouckému kraji loni podle instalovaného výkonu větrných elektráren patřila v Česku třetí pozice za Ústeckým a Karlovarským krajem. Větrné elektrárny byly postaveny především v Jeseníkách a na Drahanské vrchovině u Prostějova.