Obvinění v kauze Vidkun opustili vazbu, se stížností ale neuspěli

Podnikatel Ivan Kyselý a vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, obvinění v olomoucké korupční kauze Vidkun, byli propuštěni z vazby. Nejvyšší státní zastupitelství ale zamítlo jejich stížnosti proti trestnímu stíhání. Neuspěl ani olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který je stíhaný na svobodě. Jeho obhájce uvedl, že se obrátí na Ústavní soud.

Kyselému uplynula tříměsíční lhůta jeho koluzní vazby a celu opustil už ve středu. U policistů, kteří byli ve vazbě navíc i kvůli hrozbě pokračování v trestné činnosti, žalobce přijal jejich návrhy na kauci. Vazbu opustili ve čtvrtek. 

Obvinění policisté podali podle žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy návrh na kauci ve výši 100 000 korun a půl milionu korun. Na svobodu se ale kvůli čekání na doručení rozhodnutí dostali až den po Kyselém. Dokazování v kauze s názvem Vidkun ale podle Šeredy dosud ukončeno nebylo, i nadále pokračuje výslech svědků.

Rozbořil se chce obrátit na Ústavní soud

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku.

V kauze je rovněž obviněn hejtman Rozbořil, který čelí obvinění z podplácení. Všichni čtyři si podali proti svému obvinění stížnost, Nejvyšší státní zastupitelství ji ale ve čtvrtek odmítlo. Trestní stíhání je podle něj zákonné a odůvodněné. Podle olomouckých žalobců jde o klíčové rozhodnutí. Rozbořilova obhájce Petra Konečného rozhodnutí nepřekvapilo. S klientem se nyní chystají obrátit na Ústavní soud.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.