A je hotovo. Politici ve Zlínském kraji podepsali koaliční smlouvu

Zlínský kraj má novou vládnoucí koalici. Koaliční dohodu v pondělí večer podepsali lidovci, hnutí ANO a strany STAN a ODS. Společně v zastupitelstvu obsadí 29 ze 45 křesel. Koaliční partneři se už také dohodli na rozdělení míst a resortů v krajské radě. Ustavující zastupitelstvo Zlínského kraje by podle Stanislava Mišáka (ČSSD), který končí ve funkci hejtmana, mělo proběhnout ve středu 2. listopadu.

Jiří Čunek absolvoval Střední odborné učiliště Napajedla a Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně. Do strany KDU-ČSL vstoupil v roce 1990. V současnosti působí jako senátor (od 2006), zastupitel Zlínského kraje (od 2012) a donedávna byl také starostou Vsetína (od 2014).

Od konce roku 2006 byl Čunek vyšetřován kvůli korupci. Byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. Kauzu ale státní zastupitelství na podzim 2007 nadvakrát odložilo. V roce 2009 pak Nejvyšší soud konstatoval (již ale bez vlivu na samotný případ), že při vyšetřování údajné Čunkovy korupce byl porušen zákon.

Kontroverzní jsou také Čunkovy postoje a výroky k romské problematice. Velké protesty si vysloužil postup vsetínské radnice, která před deseti lety pod jeho vedením vystěhovala z centra města část místních Romů na okraj Vsetína, ale i do vzdálených okresů.

Čunek byl podezřelý i z toho, že v 90. letech pobíral od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době uložil do bank celkem 3,5 milionu korun. Tuto kauzu odložila policie koncem ledna 2009 s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání sociálních dávek. 

Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Vítězové krajských voleb – lidovci, obsadili v Radě kraje čtyři místa, ANO a STAN pak mají po dvou a ODS jedno místo. Podle lídra zlínských lidovců Jiřího Čunka ale rozdělení resortů neznamená, že radní či náměstek bude o své oblasti rozhodovat sám.

Lidovci se zhostí oblastí zdravotnictví, dopravy, kultury a sociálních věcí. Z jejich řad je také nový hejtman Jiří Čunek, který nahradí ve funkci dosavadního hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Hnutí ANO se bude starat o krajské finance a resort zemědělství a životního prostředí. STAN pak převezmou dohled nad školstvím a územním plánovaním. Poslední radní za ODS bude mít na starosti regionální rozvoj a cestovní ruch.

Volby lidovci vyhráli s 12 mandáty. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Kromě sociálních demokratů a KSČM budou v opozici Svobodní a Soukromníci a hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura. 

Minulé čtyři roky kraj vedla levicová koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů (SPO). V říjnových krajských volbách si ale tyto strany pohoršily. ČSSD ztratila šest mandátů, komunisté pět křesel a SPO se do zastupitelstva kraje vůbec nedostala. 

S proměnou koalice se změní i vedení obcí

Složení nové koalice ve Zlínském kraji se také odrazí ve změně vedení v některých městech a obcích. Nového starostu bude například hledat Vsetín, protože lídr vítězných lidovců Jiří Čunek, který město dosud vedl, se stane hejtmanem. Kromě tohoto postu si ponechá i funkci senátora za Vsetínsko.

Do rady usedne i vlčnovský starosta Jan Pijáček (ODS), který funkci starosty po svém zvolení také opustí. „Nebudu, obrazně řečeno, sedět jedním zadkem na dvou židlích. Za 26 let, co jsem na úřadě ve Vlčnově, jsem se naučil, že člověk by měl dělat jednu práci a má ji dělat pořádně,“ uvedl už minulý týden Pijáček.