ANO na jižní Moravě jedná o koalici. S ČSSD se spojí jedině bez Haška

Vítězné hnutí ANO začalo v Jihomoravském kraji vyjednávat o složení koalice. S lidovci jednalo do noci a nyní hodlá pokračovat ve schůzkách. Ve hře je prý více variant, a tak zatím žádná dohoda uzavřena nebyla. Podle lídra strany patří mezi vhodné partnery hnutí například TOP 09 s Žít Brno nebo Strana zelených, které se stejně jako hnutí ANO před volbami vymezily proti hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). Hašek uvedl, že je připravený být v opozici. Hnutí nepředpokládá, že by vyjednávalo s komunisty.

Jihomoravské ANO a KDU-ČSL jednaly po zveřejnění výsledků voleb do noci. Podle lidoveckého lídra byla schůzka seznamovací a k žádné dohodě tak zatím nedošlo. Lidovci se nyní plánují setkat také s ČSSD, ODS a Starosty pro jižní Moravu. Vyjednávat se chystá i hnutí ANO a podle jeho lídra Bohumila Šimka budou jednání dlouhá. „Proběhlo takové seznamování, jaké budou požadavky a jaké možnosti, teď probíhají druhá jednání,“ uvedl Šimek. 

Na jižní Moravě totiž mohou vytvořit koalici s nadpoloviční většinou hlasů nejméně tři strany. Ve hře je ale také širší koalice o více stranách a uskupeních. Podle Šimka není pro ANO vhodný partner SPD a SPO, naopak by jimi mohly být TOP 09 s Žít Brno nebo Strana zelených. Ty se stejně jako hnutí ANO před volbami vymezily proti hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD).

Hašek je připravený být v opozici

Mohla by tak vzniknout stejná koalice, jako vládne Brnu - tedy ANO, lidovci, TOP09 a Žít Brno a Zelení s Piráty. Ze hry není ani koalice na vládním půdorysu - tedy ANO, lidovci a ČSSD - v tomto případě ale nejspíš bez hejtmana Michala Haška. Už dříve se totiž lídr kandidátky ANO nechal slyšet, že si koalici s Haškem neumí představit.

ČSSD na takovou variantu ale nejspíše nepřistoupí. Její jihomoravský předseda Roman Hanák totiž uvedl, že vyjednávací tým je složený z trojice Roman Hanák, Marek Šlapal a Michal Hašek. Hejtman uvedl, že je připravený být i v opozici. Podle jeho slov je pro něj důležitější plnění programu ČSSD než jeho funkce v nové samosprávě. Zůstává ale ve vyjednávacím týmu i ČSSD.

Možná je i koalice bez hnutí ANO

Spolupráci s Haškem naopak neodmítají lidovci. „Neříkáme žádné ze stran, koho má postavit na kandidátku nebo kdo za ni má vyjednávat. Budeme jednat se všemi demokratickými stranami. Variant je hodně a chceme, aby koalice trvala celé čtyři roky a byla konstruktivní,“ vysvětlil lídr lidovců Roman Celý. 

Je tedy možná i koalice bez ANO. „U hnutí ANO je jistá nezkušenost s krajskou politikou. My právě je právě můžeme nabídnout nejen z krajské, ale i komunální,“ dodal Celý. Původně hnutí ANO uvedlo, že se nebrání ani schůzkám s komunisty. V neděli ale jeho lídr Bohumil Šimek uvedl, že takové jednání se nepředpokládá. Jednání s KSČM odmítají i lidovci.

Na jihu Moravy vyhrálo krajské volby hnutí ANO s necelými 21 procenty a získalo tak v zastupitelstvu 15 mandátů. Na druhém místě se pak umístili lidovci a ČSSD se propadla na třetí místo. Obě strany mají ale po 11 mandátech. 

Bohumila Šimka, jedničku kandidátky ANO, přeskočil díky preferenčním hlasům současný primátor Brna Petr Vokřál, který byl původně na listině na 14. místě. Vokřál ale uvedl, že jeho primárním cílem zůstává být na radnici a řídít vedení města.