Zimola pro ČSSD potřetí získal jižní Čechy, o koalici už jednal s ANO

Zimola: O koalici budeme vyjednávat s druhým v pořadí (zdroj: ČT24)

Sociální demokracii se na jihu Čech podařilo obhájit čtyři i osm let stará vítězství, v hlasování o složení krajských zastupitelstev získala víc než dvaadvacet procent hlasů. Dosavadní dvoukoalice s komunisty ale nebude možná, strana zaznamenala propad a na výsluní se vydralo Babišovo ANO.

Dlouholetý lídr jihočeských sociálních demokratů Jiří Zimola nevstupoval do nového klání o místní hejtmanství z nejsnazší pozice – minimálně při pohledu z Prahy. Podle předvolebního modelu na jihočeskou ČSSD ztrácel favorit voleb hnutí ANO jen jedno procento (30 ku 29 procentům), on sám navíc patřil po posledních sněmovních volbách mezi skupinu politiků, kteří se po tajné schůzce v Lánech pokusili svrhnout svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku.

Konečné výsledky krajských voleb ale ukazují, že v Českých Budějovicích mohou oranžoví znovu slavit, protože se jim už potřetí pod Zimolovým vedením podařilo obhájit prvenství, když získali 22,5 procenta hlasů. A přestože jde oproti těm posledním volbám o více než pětiprocentní propad, výhra je to o to významnější, že jsou jižní Čechy spolu s Vysočinou jediným krajem, kde se ČSSD vyhrát podařilo.

„Velmi si toho ceníme. Ukázalo se, že voliče oslovil jak náš tým složený z kompetentních starostů a místostarostů, tak zřejmě i sociálnědemokratický program,“ reagoval Zimola. Ve vyjednávání o krajské koalici oslovil již v neděli uskupení, které se umístilo jako druhé v pořadí. A tím je se ziskem 17,6 procent hnutí ANO, jež do voleb vedla poslankyně Radka Maxová. 

ANO se nebrání spolupráci, ale odmítá přibrat lidovce

ANO se Zimolovu podnětu nebrání. „Uvidíme, jak se domluvíme, a od toho se pak bude všechno odvíjet,“ reagovala Maxová s tím, že by se na případnou jihočeskou spolupráci ANO a ČSSD těšila. Ani zúžený půdorys vládní spolupráce ale pro vytvoření koalice v pětapadesátičlenném zastupitelstvu dostačovat nebude, protože složení jihočeského sboru je podstatně pestřejší než před čtyřmi lety.

Neměnná zůstává situace u občanských demokratů, kteří stejně jako v roce 2012 dosáhli na 12,5 procenta hlasů. Bezmála o polovinu voličské podpory ovšem přišli komunisté, pro které hlasovalo jen deset procent voličů, zatímco před čtyřmi lety jich bylo víc než devatenáct a ČSSD s nimi následně uzavřela rudo-oranžovou koalici.

Osmiprocentní úspěch v krajských volbách zaznamenala také koalice Starostů, TOP 09 a HOPB, necelých sedm procent obdrželi lidovci a podobně jako komunisté propadli i Jihočeši 2012 s necelými šesti procenty hlasů a více než padesátiprocentní ztrátou oproti hlasování před čtyřmi lety.

A právě nové složení zastupitelstva hledání dohody komplikuje, protože ANO se sice chystá spolupracovat se sociálními demokraty, zároveň si ale klade podmínky, které komplikují vytvoření trojkoalice: nechce totiž do koalice ani s lidovci, ani s KSČM – byť ve druhém případě je odmítnutí méně ostré. Komunistická podpora menšinové koalice ČSSD-ANO by totiž Maxové nevadila.

„Mám problém s KDU-ČSL, protože pro mě to nejsou spolehliví partneři jak ve vztahu ke komunální, tak i parlamentní politice,“ uvedla. KDU-ČSL přitom tvoří s ANO koalici jak na vládní úrovni, tak na českobudějovickém magistrátu.