Moravské zemské muzeum v Brně slaví 200 let. Slavit bude celý rok

Oslava dvoustých narozenin Moravského zemského muzea v Brně je především dárkem pro návštěvníky. Ti mají nově možnost si prohlédnout tři unikátní originály, které jsou staré zhruba 30 tisíc let. Během roku svou sbírku a historii představí i další oddělení muzea.

Dva z vystavených unikátů jsou národní kulturní památkou. K vidění je rytina ženské postavy na mamutím klu anebo mužská plastika, kterou našli archeologové v Brně. „Je to nejstarší loutka na světě. Je to předmět z hrobu na Francouzské ulici. Byla nalezena před 125 lety a hrob patřil zřejmě nějakému šamanovi,“ popsal významný nález vedoucí Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea Martin Oliva.

Zmíněné předměty ještě doplňuje vysušená trofejní lidská hlava s vyjmutou lebkou, která byla typickým výrobkem jihoamerických indiánů. Do sbírek ústavu patří i slavná Věstonická Venuše, kterou vědci podrobili zkoumání pod špičkovým skenerem. Zatím vygenerovali její trojrozměrný model a zjistili, že uvnitř hliněné sošky je řada neznámých příměsí. Konkrétní výsledky ale budou mít až na konci roku.

Výstava se každý měsíc promění

Vrcholem oslav výstavy prvního Ústavu Anthropos ale není jen představení unikátních nálezů, ale také otevření truhly s moravským pokladem. K ní muzeum rozdalo počátkem roku pět tisíc klíčů, z nichž jen jeden ji může otevřít. Truhla obsahuje pozlacené repliky šperků velkomoravských princezen.

Po ústavu přijde na řadu představení jiného oddělení. „Chceme pomocí těchto výstav představit každé oddělení i prostřednictvím toho nejzajímavějšího, co může nabídnout veřejnosti,“ uvedl ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček. Výstava se bude obměňovat vždy po měsíci.

Moravské zemské muzeum vzniklo 29. července 1817 schválením dekretu císařem Františkem I., na jehož počest se do roku 1900 jmenovalo Františkovo. Nejstarší sbírkové knihy moravských osvícenců se datují až do roku 1808. Dodnes se sbírka rozšířila na více než šest milionů předmětů.